Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Misstaget som får svenskar att gå upp i vikt

26 sep, 2016 
En undersökning från ViktVäktarna visar ett vanligt fel vi gör när vi äter – som kan öka både sötsug och midjemått!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hela 28 procent av svenskarna äter endast ett lagat mål mat om dagen, visar en Sifo-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna. Istället för att äta lagad mat småäter många under dagen, byter ut lunchen mot mackor eller skippar den helt för att istället vara vrålhungriga och överäta på kvällen.

Denna vana kan snabbt leda till viktökning och ökat sötsug, då småätandet gör dig mindre mätt än om du hade ätit en välkomponerad, varm måltid med en bra balans mellan fett, kolhydrater och protein.

– När blodsockret faller skickar hjärnan hungersignaler som uppmuntrar oss att få i oss energi snabbt – och då sträcker vi oss gärna efter socker och snabba kolhydrater. Den som äter två, helst tre ordentliga mål mat minskar risken för detta genom att blodsockret hålls i schack hela dagen, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Läs mer: 7-stegsmetoden som sätter stopp för sötsuget

Hon uppmuntrar svenskarna istället svenskarna att äta två till tre ordentliga mål mat om dagen. Då blir det lättare att stå emot sockersug och andra onyttiga frestelser.

Annons

Den absolut främsta anledningen till att skippa lagad mat är ”av gammal vana”, uppger deltagarna i undersökningen. Andra menar att de inte hinner laga mat eller att de inte är bra på det.

Är inspirationsbrist problemet för dig? Ta gärna en titt i MåBra:s receptbank, där du hittar fler än 3 600 läckra, kaloriberäknade recept. Där har vi också samlat recept som är extra enkla och snabblagade, för dig som tycker att du inte har tid att laga mat – eller att det är svårt. Dessa hittar du under etiketten ”Snabbt & enkelt”.

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Forskare: Ät jordnötter – då minskar du sötsuget!

jordnotter-gå-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-bli-av-med-sötsuget-nyttig-frukost

Annons