4 av de sämsta mellanmålen du kan välja att äta

kvinna äter mellanmål – sämsta alternativen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:13

Efter reklamen: 5 hälsosamma snacks eller mellanmål

(1:13)

Om man äter mellanmål för att man vill ha näringsrik energi som gör att man orkar träna, slipper hungerdippar eller kan hålla sig alert så finns det tyvärr väldigt många dåliga alternativ att välja på.

Inte minst många färdiga alternativ som marknadsförs som mellanmål, en del bars till exempel. Som innehåller både mycket socker och kalorier men väldigt lite näring, fibrer eller något annat som kan vara bra för oss.

Och på tal om socker så innehåller klassiska mellanmålsprodukter som risifrutti, fruktkräm och nyponsoppa också mycket av det, och samtidigt väldigt lite näring. Och det är ju näringen, och det som är bra för kroppen, som vi vill åt när vi äter.

De 3 värsta sakerna du kan äta till frukost, enligt dietisten

Fel mellanmål gör oss tröttare

Risken är alltså stor att mellanmålen vi äter snarare gör oss tröttare för att det påverkar blodsockret och ger energi i form av kalorier istället för energi i form av att vi blir piggare och får mer kraft.

Allt beror förstås på syftet med mellanmålet. Om det är för att mätta, för att orka träna, för att hålla sockersug borta eller om det kanske är för att undvika en energidipp på eftermiddagen.

Det är också individuellt från person till person om man behöver mellanmål eller inte. En del mår jättebra av att bara äta frukost, lunch och middag. Andra behöver kanske äta lite mindre åt gången och oftare.

Mellanmålen som varken ger kraft eller näring

Hur som helst så finns det många saker som man definitivt kan undvika att äta till mellanmål, om man vill bli piggare och få i sig bra energi. Här är några av dem.

Bullar och kakor

sämsta mellanmålen: bullar och kakor

En eftermiddagsfika kan vara trevlig, och visst kan det vara gott med en bulle. Men sett till mellanmål finns det betydligt bättre alternativ än bakverk som ofta innehåller både mycket socker och transfetter.

En bulle kan vara bra för själen emellanåt men sett till just mellanmål så kanske du vill välja något annat.

Godis – choklad, smågodis …

sämsta mellanmålen: godis

Alla har vi nog fastnat i handla hungrig på eftermiddagen-fällan någon gång. Det vill säga slängt upp en godisbit på bandet när vi handlar för att det inte går att motstå och magen kurrar.

Men vi vet också att det inte är det bästa valet. En chokladkaka innehåller ungefär lika mycket kalorier som vi behöver få i oss i ett av dagens huvudmål, men ingen direkt näring att leva på.

Har vi istället ätit ett bra, näringsrikt mellanmål i bra tid så kan vi troligtvis traska förbi det där godiset utan att känna minsta sug.

Läsk och energidryck, inklusive light-läsk

sämsta mellanmålen: läsk och energidryck

Att dricka energidryck eller läsk för att bli piggare kan snarare få motsatt effekt. Vissa sorter energidryck kan ge mer koffein än vi mår bra av och ofta innehåller de mycket socker.

Socker finns det också mycket av i läsk, och även om man väljer light-dricka så ger det varken näring eller någon ny energi. Sett som mellanmål finns det alltså ingen vits att välja någon av de här dryckerna. Dessutom mättar det inte så bra.

Snabbmat som korv och pizzaslice

sämsta mellanmålen: snabbmat

En fransk varmkorv till exempel kan med rätt dressing till ge lika många kalorier som en middag, men mättar kanske inte så länge. Dessutom finns det inte mycket näring i den som kroppen kan tillgodose sig.

Detsamma gäller en pizzaslice eller många varianter på hamburgare. Känslan efter att man har stoppat i sig något av det är kanske inte heller just pigg och alert?

Trött? Här är fem livsmedel som ger större energiboost än kaffe

Vad ska man välja för mellanmål då?

Den som vill välja bra mellanmåls-alternativ kan till exempel fundera på gröt, fullkornsbröd, ägg eller lite frukt och bär. Man kan tänkta att mellanmålet man äter i allra bästa fall innehåller både kolhydrater, protein och lite bra fett.

Foto: TT

Redaktionens tips

Müsli-sorterna som innehåller mest (och minst) socker

Nyttigt fredagsmys: 11 tips på snacks och sötsaker

Dela på: