Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Trött? Här är fem livsmedel som ger större energiboost än kaffe

15 apr, 2021 
Sliten och på väg mot ännu en kopp? Det finns faktiskt smartare alternativ! MåBra tipsar om livsmedel som är mer effektiva än kaffe för att hålla energinivån på topp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 livsmedel som får dig att åldras i förtidBrand logo
7 livsmedel som får dig att åldras i förtid

Att sakna energi, speciellt efter Sveriges långa vinter och efter ett pandemiår, är du inte ensam om. För att hitta energi vänder sig svenskarna till kaffet, hela 8,2 kilo dricker vi per person och år, enligt statistik från World Resources Institute (WRI). Den bästa energikällan kommer dock inte från kaffe utan från andra livsmedel.

Med några små ändringar i din kostcirkel kan få mer energi, här är fem exempel listade av experter via Huff Post.

Se också6 vitaminer och mineraler som vid brist kan orsaka trötthet.

1. Svarta Bönor

Svarta bönor är en utmärkt källa till protein och framförallt till energiboostande kolhydrater. Det är perfekt med svarta bönor efter att du har tränat eftersom de fyller på både protein och kolhydrater så att du har energi för resten av dagen. – De är också en bra källa till järn som är viktigt för energinivåerna. Detta eftersom järn är viktigt för hemoglobinet som hjälper till att transportera syre i blodet, säger dietisten Meredith Price till HuffPost.

Annons

2. Rödbeta

De näringsrika rödbetorna har många hälsofördelar. En av dem är att de, enligt studier gjorda av Journal of Applied Physiology, är prestationshöjande i samband med träning.

Rödbetorna innehåller nitrater som kan omvandlas till kväveoxid vilket ökar blodflödet och i och med det syresättningen i blodet.

3. Bananer

På grund av de innehåller fruktos är bananer ett bra livsmedel om du vill ha en snabb energiboost.

– Fruktosen förvandlas till glukos och åker ut i vårt blodomlopp där våra celler, speciellt våra hjärnceller, kan använda det för snabb energi, säger Meredith Price.

4. Vatten

God sömn, regelbunden kost, bra livsmedel och motion i all ära men faktum är att bristen på vatten kan göra dig trött. Ett av symtomen på uttorkning är faktiskt trötthet. Hur mycket vatten man behöver dricka är individuellt men ungefär 1,5-2 liter per dag.

5. Ägg

Äggröra, stekt ägg, pocherat ägg – ägg går att tillaga på många olika smarriga sätt. Som ett plus i kanten är de nyttiga och ger bra energi.

– Ägg är en komplett energikälla av protein och näringsämnen och det hjälper till med energiomsättning. I kombination med kolhydratrik mat gör det också att sockret i blodet tas upp långsammare, säger Johanthan Valdez, talesperson för New York State Academy of Nutrition and Dietetics till Huffington Post.

Annons