Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Utmana dig själv: Variera dina grönsaker!

28 nov, 2022 
grönsaker i en låda
Nu under sena hösten är det säsong för många goda grönsaker som exempelvis morötter, rödbetor och kål av olika slag. Så varför inte pröva denna utmaning - att variera dina grönsaker!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi på MåBra uppmanar regelbundet våra läsare att testa nya saker, och den här gången är det dags för en kostutmaning – nämligen att variera dina grönsaker.

Varför:

Grönsaker är inte bara ljuvligt gott och fint att ha på tallriken. De innehåller också vitaminer, mineraler och andra bra ämnen som kroppen behöver. En hel del grönsaker innehåller också fibrer, som är bra för kroppen på flera sätt. Att äta ordentligt med grönsaker och frukt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, en del typer av cancer och andra sjukdomar. Olika grönsaker innehåller olika ämnen.

Se också: Enkla grönsaker att odla på balkongen

Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

Därför är det bra att variera sig

Det är lätt att fastna i samma rutiner – skära upp en bit gurka, göra några morotsstavar, skiva en tomat … Men det finns ju så många grönsaker att upptäcka och så många olika sätt att tillaga dem på!

Annons

Gör så här:

Bestäm dig för att du ska testa en ny grönsak varje vecka. Finns det ingen ny grönsak kvar att testa (om du redan har ätit alla grönsaker som finns i affären) så tillaga en grönsak du kanske brukar äta på ett nytt sätt. Woka, ugnsrosta, grilla eller råriv. Kanske blir din vanliga vardagsgrönsak plötsligt en lyxig puré? Kom också ihåg de nyttiga och mättande baljväxterna. De är perfekta att göra bönröror av, dryga ut en pastasallad med eller att ha i grytor. Har du svårt att få i dig grönsaker så testa att slänga ner några i en smoothie. Så får du i alla fall i dig nyttigheterna ifrån dem.

TIPS: Välj grönsaker efter säsong. De grönsaker som är i säsong för tillfället håller i regel lite bättre och de är dessutom som mest smakrika då, och oftast billigast. Ett annat tips är att köpa hem grönsaker i säsong och frysa in. Då har du alltid grönsaker hemma att plocka fram och variera dina måltider med. Två stora nävar grönt om dagen, eller alltså grönsaker i olika färger, är en bra riktlinje att gå efter.

Foto: TT

Annons