MåBra-val: Här är årets bästa hälsomat!

Några av produkterna i MåBra-val 2011.

 

Bröd, pasta, gryn

Kung Markatta extra grovt rågbröd

Gott, nyttigt, ekologiskt bröd med hela korn, vilket ger ett lågt GI. Trots extra råg (fibrer) är brödet saftigt och mjukt. Mättar bra.

Pris: 19 kr

Kungsörnen Mathavre

Ingen har väl missat att mathavre är en riktig superföda, som är en viktig del av den omtalade nordiska kosten. Den består bland annat av kolesterolsänkande betaglukan. Mathavre kan varieras i det oändliga (pröva att göra risotto av den, till exempel). Stort plus för att det är en inhemsk gröda och därför klimatsmart.

Pris: 16,50 kr

Protein

Abbas Mästarmakrill i tomatsås på tub

Makrillen hör till de feta och nyttiga firrarna. Och nu finns den på tub, vilket gör den lite lättare att äta än makrillen på burk. Fullproppad med omega 3 och antioxidanten lykopen, som finns i tomatsås. Innehåller 50 procent makrill, men mindre än 10 procent fett, ett hälsosamt val, alltså!

Pris: 25,50 kr

Wurstmaster Lammkorv

Äntligen en fantastiskt god och kryddig korv, som du kan äta med gott samvete! Tuggig, mättande och nyckelhålsmärkt. 86 procent av korven består av kött (lamm och nöt). Låg fetthalt (10 procent), laktos- och glutenfri. Vi säger: Mums!

Pris: 27 kr

Flingor, müsli & gröt

Ica Gott Liv müsli med tranbär och pumpafrön

Imponerande att en så fiberrik och sockersnål müsli kan smaka så bra! I det här fallet gör ”Gott Liv” verkligen skäl för namnet.

Pris: 31 kr

Frebaco Havre- och quinoagröt

Snabbt, gott och nyttigt. Extra proteinrik gröt tack vare innehållet av quinoa. Tar bara några minuter att laga i mikron – smidigt!

Pris: 26 kr

Mejeri & fetter

Keso Mini

Marknadens smalaste Cottage Cheese med 1,5 procent fett. Trots det smakar den som originalet. Toppenalternativ för dig som behöver dra ner på fettet.

Pris: 14,50 kr

Kvibille Präst & Herrgård, 17 % fett

Nu behöver du inte avstå från en god ost bara för att du vill äta fettsnålt! Kvibilles 17 procentiga präst- och herrgårdsostar är nyckelhålsmärkt, vällagrad och smakrik. Ostarna har ingen ”light-känsla” alls vad gäller smaken.

Pris: 114 kr/kg

Färdiglagat

Weight Watchers Het nudelsoppa

Kryddstark soppa med nudlar och kycklingkött (3,7 %). Den här soppan har verkligen en smak med sting. Tuggiga grönsaker. Fett- och kalorisnål. Behöver ej spädas, bara att värma och äta.

Pris: 19,90 kr

Findus Chicken Indonesia

Det är en utmaning att skapa en fryst färdigrätt som både ser aptitlig ut och smakar gott – samtidigt som den klarar nyckelhålskraven. Med Chicken Indonesia har Findus lyckats riktigt bra. Kycklingen ser superfräsch ut, kryddningen är god och riset har lagom tuggmotstånd.

Pris: 27,50 kr

 Drycker

Oatly Apelsin & Mango Havredryck

Glöm allt du hört om grötsmakande havredrycker. Den här smaksatta varianten med mango- och apelsinjuice smakar allt annat än gröt. Den är frisk och fruktig samtidigt som den är laddad med nyttiga havrefibrer. Låg fetthalt och hyfsat lågt sockerinnehåll, varav hälften är naturliga sockerarter från havren.

Pris: 19 kr

Saltåkvarn grönsaksjuice

Smakar som den finaste tomatjuice, men med en twist! Supergod som den är eller som drinkmix till en Bloody eller Virgin Mary. Hela 99,4 procent av flaskan är grönsaker, bland annat vitkål och rödbetor. Ett bra sätt att få i sig sina dagliga grönsaker för den som inte orkar tugga i sig dem.

Pris: 19,90 kr

Godis & snacks

Manzanares torkade kikärter

Rostade, saltade kikärter är kalorifattiga, proteinrika och fiberrika. Innehåller 360 kalorier per 100 gram, vilket är klart godkänt för ett snacks. Mättar bra, vilket gör att man inte orkar äta för mycket av dem.

Pris: 14,90 kr

Wild Chips

Torkat kött istället för chips? Okej, det kanske inte låter som ett alternativ, men med tanke på att vildchipsen är nyckelhålsmärkta och goda funkar de bra som snacks. Består av rökt, torkat och saltat viltkött, det vill säga rent protein. De är sockerfria, fettsnåla och innehåller inte konserveringsmedel. Chipsen är tuggiga, men inte sega. Mättande.

Pris: 32 kr

 

Läs mer:


Här är förra årets MåBra-val