Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

18 sep, 2018 
AvMikaela Råberg
Tips på hur du kan laga mat klimatsmart.
Varannan svensk lider av klimatångest och vill bättra sig, visar en ny undersökning. Ett steg i rätt riktning är att bli medveten om hur mycket ens val i matbutiken påverkar. Här tipsar experterna Maria Smith och Ida Lemoine om hur du kan laga mer klimatsmart.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Efter sommarens värmebölja kan man lugnt säga att klimatpåverkan är en het potatis. I en ny undersökning från Ica, i samarbete med Kantar Sifo, säger sig varannan svensk lida av klimatångest och över 70 procent vill bli bättre på att handla mer klimatsmart. Men trots att de flesta är medvetna om vad de behöver bli bättre på kan det vara svårt att förändra beteendet.

– En stor del av våra val i butiken sker på autopilot, vilket ibland kan leda till beslut som varken är bra för oss själva eller klimatet. Att välja rätt kan upplevas svårt, vilket i sin tur kan skapa en känsla av maktlöshet och minskat engagemang, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet. Hon fortsätter:

– Som tur är vill många förändra sitt beteende och handla mer hållbart, och små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad i längden.

Se ocksåSkådespelerskan inte köpt kläder på två år för klimatets skull.

Nytt verktyg hjälper dig klimatberäkna maten

Som en stöttning på vägen mot en mer klimatsmart vardag lanserar nu Ica verktyget Mitt klimatmål, en tjänst kopplad till Ica-kortet som beräknar vilket koldioxidavtryck maten man köper på Ica har. Användaren får även tips om varor som kan bytas ut och tips på klimatguidade recept.

Annons

”Alla kan göra något för att dämpa sin klimatångest”

– Med Mitt klimatmål vill vi göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att ta kontroll över sitt klimatavtryck. Vi vill visa att alla kan göra något för att dämpa sin klimatångest och ett effektivt första steg är att börja med maten, säger Maria Smith, chef CR strategi och utveckling, på Ica Sverige.

Här är Maria Smiths och Ida Lemoines bästa tips för att handla och äta mer klimatsmart:

1. Ställ inte för höga krav

Du behöver inte göra allt från ena dagen till den andra, börja med små steg. Exempelvis kan du dryga ut köttfärsen med morötter eller bönor.

2. Koppla bort autopiloten

Allt blir svårare och motigare att göra när du är trött och hungrig, så även att handla nyttigt och klimatsmart. Vid dessa tillfällen brukar vår hjärna spara energi genom att du gör det du alltid brukar.

Handla istället när du är utvilad och har energi nog att fatta kloka beslut i butiken.

Annons

3. Förenkla för dig själv

Om valen är för många tenderar vi att inte välja alls, så ibland kan det faktiskt vara skönt att låta någon annan välja åt oss. Förbered dig med klimatsmarta recept innan du ska handla, så är du förberedd och matinköpen kan på så vis bli mer hållbara automatiskt.

4. Gör det socialt

Grupptryck och sociala normer kan påverka våra val och beteenden, så ett smart sätt att hamna på rätt spår är att signalera till omgivningen att du ska testa äta mer vegetariskt. Berätta om dina klimatmål för familjen, vännerna och kollegorna, så blir det lättare att hålla dig till dem.

5. Använd sinnena för att minska svinnet

Så mycket som 25 procent av matens klimatpåverkan beror på matsvinn och mycket av maten som slängs är det inget fel på.

Använd dina sinnen för att kolla om maten fortfarande går att äta, även sunt förnuft kommer du långt med. Förutom att det är bra för miljön kommer även din plånbok att tacka dig.

Källa: Ica Foto: IBL

Annons