Alicia: Därför har jag inte köpt nya kläder på över två år

Alicia Agnesson står i en trappa med coola kläder
1:59

Efter reklamen: 10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

(1:59)

Att snabbt mode, eller ”fast fashion” som det heter på engelska, är en stor klimatbov går inte att sticka under stolen med.

Enligt forskning.se står industrin för så mycket som 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Det handlar närmare bestämt om mer än 92 miljoner ton avfall som årligen skapas i samband med klädproduktion.

– Det är tråkigt att så få pratar om att snabbt mode har så stor klimatpåverkan. Det är ett ämne som inte många vågar ta upp, säger Alicia till Expressen.

Se också Så lever du miljösmart utan att vända ut och in på dig själv.

Lär dig laga mat klimatsmart – experternas bästa tips

Klär sig för klimatet – utan att kompromissa med stilen

Den 25-åriga skådespelaren har alltid haft ett intresse för vintage och begagnat berättar hon, och hon gillar att kunna sticka ut med sina outfits. Exempelvis lånade hon i sin barndom mycket kläder från både sin mammas och sin mormors garderob.

– Jag har alltid gillat att klä mig annorlunda, förklarar hon.

Alicia Agnesson i en häftig balklänning gjord på återanvända cykelhjul

På British Academy Film Awards i London 2020 bar Alicia Agnesson en häftig klänning gjord på återanvända cykelhjul. Foto: Alessandra Raluca Dragoi/BAFTA.

Men det var ett välgörenhetsarbete hon gjorde 2019 i Karibien som fick henne att ta beslutet att helt sluta köpa nya kläder.

Hon hade fått se vilka skador klimatförändringarna haft på hav och natur, samtidigt som hon blev varse om hur den gigantiska modeindustrin faktiskt bär stor skuld till att det ser ut som det gör.

"Som ett undermedvetet tryck föll av bröstet"

Alicia menar på att det till en början kändes tufft att inte kunna köpa kläder när en ny rolig kollektion släppts, men att den känslan ganska snart gick över.

– I början gjorde det absolut det. När nya High-Street kollektioner kom ut var det svårt att inte smyga in och ta en titt. Men efter en tid på några månader försvann allt det och istället kändes det som en lättnad att inte behöva köpa nya kollektioner och nyproducerat. Som om ett undermedvetet tryck föll av bröstet.

Alicia Agnesson i palettopp

Foto: Victor Ganguly.

Dessutom är det bra för plånboken, menar hon, även om det är svårt att sätta en exakt siffra på vad hon sparat in under dessa år.

– Det jag spenderar på vintage och second hand är betydligt lägre även om det är märkeskläder. I London och LA kan jag fylla en hel shopping bag och betala Max. $100 vilket på en svensk high Street (exempelvis Zara eller Mango) skulle motsvara ca två plagg.

Cirkulärt mode i tiden – fler hoppar på trenden

Hon har nu inte handlat nya kläder sen dess och än så länge planerar hon att fortsätta välja bort snabbt mode, något som inspirerat andra.

Alicia Agnesson på modevisning iklädd en vit dräkt

Det går att se bra ut, utan att handla massa nytt är Alicia Agnesson ett ypperligt bevis på. Foto: Femi Olubode.

– Jag får många meddelanden från folk runtom i världen som berättar hur de har börjat konsumera mer hållbart. Det känns fantastiskt att kunna bidra till en sådan förändring.

Men hennes engagemang i frågan har inte bara fått folk att göra samma sak – det gav henne också nytt jobb hos second hand-företaget Yaytrade. Där blir hon global modechef, vilket innebär att hon kan fortsätta sin kamp för en hållbarare modeindustri.

Källa: Expressen, Forskning.se

Foto: TT

Redaktionens tips
Så kan du göra ditt kök mer klimatsmart – 8 smarta tips!
Guide: Här är vegetariska livsmedlen du bör undvika – för miljön