Hur många kräftor? Allt du behöver veta för en lyckad kräftskiva

19 aug, 2021
Kräftor upplagda på ett fat under kräftskiva.
Hur många kräftor per person bör jag räkna med, vad äter man på kräftskivan bortsett från kräftor och när är det lämpligt att hålla kräftskiva?
Här är allt du behöver veta för att ordna en lyckad kräftskiva!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Aioli med sesamolja - recept från mästerkocken Christin KashouBrand logo
Aioli med sesamolja - recept från mästerkocken Christin Kashou

Augusti är här och därmed är det högsäsong för årets kräftskivor. Att ordna en kräftskiva är både roligt och utmanande. Det ska dekoreras, dukas, ordnas dessert, snaps och såklart bjudas på kräftor.

Även om kräftorna ju faktiskt är huvudgästerna så är en kräftskiva så mycket mer. Vi hjälper dig med bestyren!

När har man kräftskiva?

Nuförtiden hålls kräftskivor från början av augusti och långt in i september månad. Men från början var datumet för festen den 7 augusti.

Kräftskivan så som vi känner den i dag har sitt ursprung från 1900-talets första årtionden. Då var det förbjudet att fiska kräftor mellan november och den 7 augusti klockan 17.00, vilket gjorde att festen inleddes då. Kräftor som sådana har man dock ätit sedan mycket längre tillbaka i tiden.

Annons

Trots att förbudet mot kräftfiske togs bort 1994 så lever traditionen kvar och många inleder ändå kräftätandet i början av augusti.

Att koka kräftor

Om du har fiskat dina egna kräftor eller köpt dem färska behöver du koka dem. Det behöver man oftast inte göra om man har köpt frysta kräftor då de brukar vara färdigkokta. Men man kan med fördel göra en lag till dem också.

Man bör släppa ner kräftorna en i taget med huvudet före i mycket och rejält kokande vatten. Vattnet får inte kunna svalna, lägg därmed inte i många kräftor åt gången.

Det finns en mängd olika recept på en god lag att koka kräftorna i. Det vanligaste är att man har i färsk krondill, öl, socker och salt. 5-10 minuter är en bra ungefärlig koktid för 1 kg kräftor. Det beror lite på hur stora de är.

Tina kräftor på bästa sätt

Om man köpt frysta kräftor så är det viktigt att tina kräftorna rätt för att smaken ska bli så bra som möjligt.

Annons

Det bästa är att låta det ta tid. Lägg gärna förpackningen i kylen 1-2 dygn innan kräftskivan ska hållas och låt de ligga i kylen fram till servering.

Men skulle det vara så att du glömt att lägga kräftorna i kylen så ingen panik! Du kan snabba på processen (med lite sämre resultat) genom att ha dem framme i rumstemperatur i ungefär 12-16 timmar. Det är dock inte att rekommendera om det är väldigt varmt just den dagen.

Du kan också lägga kräftpaketen i kallt eller ljummet vatten några timmar. Använd inte mikron då det riskerar att förstöra kräftornas smak.

Hur många kräftor per person?

Det kan verka svårt att beräkna hur många kräftor man egentligen behöver till ett visst antal personer. Men det är faktiskt ganska enkelt.

Knepet är att tänka 1/2–1 kg kräftor, cirka 1/2–1 paket, per person på en kräftskiva. Större mängd om ni vill frossa ordentligt och mindre om ni har många tillbehör.

Kräftskiva tillbehör och dryck

Även om kräftan är huvudgästen på kräftskivan så är ju tillbehören minst lika viktiga. Till kräftorna kan man till exempel servera snittar, bröd, sallad, pajer och såser. Men det är bara fantasin som sätter gränserna!

Låt dig inspireras av våra läckra och kalorisnåla recept.

Matiga pajer till kräftorna

Västerbottenspaj med ruccola.

Västerbottenspaj är verkligen ett måste på kräftskivan. Här är en lättare västerbottenspaj med ruccola.

Annons

Om du inte gillar västerbottensost kanske du vill prova ett recept på grekisk paj med fetaost och röda bönor. Eller en fullkornspaj med ost och skinka.

Tilltugg och snaps på kräftskivan

Crostini caprese med mozzarella och tomat.

Små spett med godheter går alltid hem, som denna crostini caprese. Annars fungerar alltid bönhummus och grönsaksstavar, förena nyttigt med gott!

Om du vill bjuda på hemmagjord snaps snarare än att köpa färdigt kan du prova de här enkla receptet på limesnaps.

Sallader till kräftorna

Sallad med zucchini, päron och björnbär.

En sallad med zucchini, päron och björnbär känns ju verkligen höst. Här är ett recept på en augustisallad.

Annons

Men vill du hellre föra tankarna tillbaka mer till sommaren så har vi också ett recept på en fräsch och god sommarsallad med champinjoner och vattenmelon.

Kronärtskocka är ju också helt underbart gott, här är en matig sallad med kronärtskocka.

Kalla såser till kräftskivan

Svart tångkaviarröra.

Varma såser är ju ingen idé när kräftorna ändå äts kalla. Vad sägs om en lätt gravlaxsås som passar minst lika bra till kräftor? Eller kanske en krämig dressing och en svart tångkaviarröra.

Bröd till kräftorna

Bröd med nötter och frön.

Brytbröd med nötter och frön utgör ett gott och mättande alternativ till kräftorna. Vill du ha ett slätare bröd finns här ett schweiziskt lantbröd och om du föredrar hårt bröd kommer här ett recept på knäckebröd.

Annons

Annan mat till kräftskivan – förrätt och efterrätt

Även om det blir mycket mat till kräftorna så kan det vara trevligt med en liten förrätt och någon dessert. Ingen ska gå ifrån kalaset hungrig.

Till förrätt kan du bjuda på kokt kronärtskocka med färskost, melonspett med parmaskinka, ljuvlig focaccia eller marinerad paprika.

Marängswiss med maränger, jordgubbar och mynta.

Till efterrätt kan du bjuda på en lättare marängswiss, drömgod desserttårta, rabarbermousse med maränger eller nektarinpaj.

Vegetariskt substitut till kräftor på kräftskivan

Kronärtskocka är ett utmärkt substitut till kräftor om du har gäster som inte vill äta kräftor eller inte tycker om dem.

Det är ju otroligt gott och man kan sitta och pilla med dem på samma sätt som om man också hade ätit kräftor. Det passar sig dessutom utmärkt med många andra tillbehör på bordet.

Annons

Här är ett recept på kronärtskocka med hollandaisesufflé.

Dukning, dekoration och hattar till kräftskivan

Många gillar att duka upp fint och dekorera till kräftskivan, det är ju trots allt en festlig tillställning. Plocka gärna blommor, satsa på fina uppläggningsfat och en fin duk till bordet för att höja stämningen.

Det är ju också tradition med fina kräfthattar som du kan köpa eller varför inte göra egna? Du kan också komponera ihop sånghäften till gästerna för alla snapsvisor. Det är ju inte alltid så lätt att komma ihåg dem.

Källa: Nordiska museet, Landleys kök, recept.se

Foto:

Annons