Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Julens kryddor – så kan de boosta din hälsa

25 nov, 2016 
Julens nyttiga kryddor.
Julen kanske är vår nyttigaste högtid – i alla fall om man utgår från kryddorna. Här är 9 exempel på att julbordet är bättre än ett medicinskåp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vår traditionella julmat karaktäriseras av starka, kryddiga aromer som kanel och ingefära.

Här listar vi 9 anledningar till varför julen egentligen är en väldigt nyttig högtid!

 

Kanel

Kanel innehåller antioxidanter som kan skydda din kropp mot de negativa hälsoeffekter som en fet kosthållning för med sig. Kanel har också en förmåga att balansera blodsockernivåerna och kan fungera som en naturlig support vid kronisk sjukdom, hävdar forskare från Penn State University. Det ska också kunna dämpa illamående och diarré.

Kanel är även inflammationsdämpande och bakterie- och svampdödande, motverkar diabetes typ 2, ger bättre andedräkt, ökar blodcirkulationen och främjar därmed ämnesomsättningen

Så mycket kanel kan du äta innan det blir farligt

 

Kardemumma

Kardemumma tillhör samma familj som ingefäran, och sägs vara bland annat bakteriedödande och slemlösande – alltså effektiv vid förkylningar. Kryddan ska även ha en kramplösande verkan mot till exempel kolik eller mensvärk. Kardemumma kan stimulera din aptit och matsmältning, motverka sura uppstötningar och verka svampdödande.

Annons

Är överflödig vätska anledningen till dina överflödskilon? Då kan en vätskedrivande kryddsättning göra underverk. Prova att krydda varma drycker med kardemumma, till exempel te, mjölk eller kaffe.

 

Nejlika/kryddpeppar

Kryddnejlika sägs vara bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta och hösnuva. Det ska också kunna dämpa oro och lugna magen och används ibland mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och för mycket magsyra. Nejlika ska även kunna lindra tandvärk om man tuggar långsamt på det.

Kryddpeppar innehåller eugenol, som påstås ha positiva effekter på hjärtat.

Förr gav man alkoholister kryddnejlikor att suga på för att minska suget.

 

Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Vilken tur att följande recept inte kräver så mycket!

Saffran innehåller ett ämne som heter crocin, och som forskare har sett kan skydda hjärnceller och därmed skydda mot sjukdomar som MS och ALS. Dock giftigt i för stora doser.

Annons

Saffran kan också öka mängden av lyckohormonet serotonin, vilket kan motverka depressioner och nedstämdhet.

 

Senap

Senap har använts isöm medicinalväxt sedan medeltiden i Sverige, bland annat mot astma, hosta och andra luftvägsbesvär. Senap är rikt på både magnesium och selen, samt vitamin B3, zink och mangan. Senap sägs ha en antibakteriella effekt.

En stark senap sätter igång en process som höjer kroppstemperaturen. Detta gör i sin tur att ämnesomsättningen vrids upp – vilket kan hjälpa dig med vikten!

 

Ingefära

Ingefära är en känd superkrydda, med krafter som kan skydda mot cancer, hjälpa dig mot illamående, migrän och svullen eller gasig mage.

Forskning från University of Sydney säger att man kan se ingefäraextrakt sänka och stabilisera höga blodsockernivåer. Ingefära stimulerar nämligen muskelcellerna till att ta in mer socker från blodet – utan att använda insulin.

Genom att äta ingefära med dess antioxidanter varje dag hjälper du kroppen att bygga upp ett starkt immunförsvar som gör det lättare för dig att hålla dig frisk.

Annons

Fem anledningar till att äta ingefära varje dag

Kummin

Sägs att man kan göra kumminet som hjälper mot magont och kolik.

 

Anis

Anis sägs vara bra mot en orolig mage, samt verka kramplösande och ska kunna dämpa oro och nervositet. Anis används också ofta i mediciner med en otrevlig smak för att göra den lättare att få ner.

Russin

Russin må innehålla en hel del druvsocker, men: de innehåller också en helt del nyttigt! Bland annat fytokemikalier som motverkar karies och tandköttsproblem, en massa fibrer som är bra för magen, kalcium som stärker skelettet.

Antioxidanterna som finns i russin kan skydda din syn och motverka cancer. Russin är också lite av ett afrodisium, eftersom det innehåller aminosyran arginin som bland annat stimulerar blodflödet till könsorganen.

 

Vad finns det för fördelar som denna krydda inte har? Kakao, eller snarare choklad, har på senare tid fått rollen som rena mirakelmedicinen av forskarna. Förkylningar, stress, högt blodtryck, depression och hjärtbesvär är bara några av åkommorna som choklad kan förebygga.

Källa: Mittkök, Hälsoliv, Passion för hälsa, Nyttigt.eu

 

Kryddorna som botar din smärta – helt naturligt

Din kryddhylla kan vara rena rama medicinskåpet!
Annons