Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Gurkmeja: därför är det nyttigt och det här ska du tänka på

26 jan, 2021 
Nyttig gurkmeja som rot och krydda
Hur nyttigt är gurkmeja egentligen och vad är det bra för? Här är några vanliga frågor och svar om den färgglada roten – som innehåller kurkumin.
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Varför är gurkmeja nyttigt?

Gurkmeja innehåller kurkumin, ett ämne med flera positiva egenskaper. Det sägs bland annat vara både inflammationshämmande och kunna bidra till att minska smärta.

Men det behövs mycket kurkumin för att få effekt, så man vet inte hur mycket effekt att äta lite gurkmeja om dagen egentligen har.

Gurkmeja innehåller nyttiga ämnet kurkumin

Vad är gurkmeja bra för?

Även om det forskats en del på kurkumin som finns i gurkmeja, och man länge använt gurkmeja som medicinalväxt, så finns det inte studier tydligt som visar att gurkmeja verkligen fungerar.

Men inom ayurveda har man bland annat använt gurkmeja till att stärka immunförsvaret. Här är några fler områden som det sägs kunna vara bra för.

  • Gurkmeja sägs kunna hjälpa både matsmältning och förbränning.
  • Gurkmeja sägs kunna förbättra blodcirkulationen.
  • Gurkmeja sägs kunna stärka immunförsvaret och motverka inflammation, precis som ingefära.
  • Gurkmeja har använts till att hjälpa till att reglera blodsocker.
  • Gurkmeja har använts mot hudproblem.
  • Gurkmeja sägs kunna förbättra leverfunktion.

Vad säger forskningen om gurkmeja?

Studier har visat att kurkumin har antiinflammatoriska egenskaper. Men man vet inte exakt hur effektivt det är eller exakt hur mycket gurkmeja man behöver äta för att det ska få effekt.

Annons

Vad används gurkmeja till?

Man har använt gurkmeja som naturläkemedel i över 4 000 år. Gurkmeja används som krydda i matlagning och som naturläkemedel. Gurkmejans färg kan också användas till att färga bland annat kläder och papper.

Golden milk är ett sätt att få i sig gurkmeja, man kan också göra gurkmejashot att dricka. Eller kryddblandningar att använda till maten.

Gurkmeja kan användas till att göra nyttig golden milk

Hur använder man gurkmeja?

Man kan riva roten eller skiva den och använda i matlagning. Man kan också använda den som mald krydda. Det finns även gurkmeja som kosttillskott.

Hur mycket gurkmeja kan man äta?

Om man vill åt effekten av gurkmeja är ett mått man rekommenderar cirka en matsked varje dag. Världshälsoorganisationen rekommenderar upp till 3 mg gurkmeja per kilo kroppsvikt och dag.

Annons

Vad man vet idag så är det inte farligt för gemene man att äta gurkmeja i någon speciell dos. Men det finns en del som ska vara försiktiga med att framför allt äta tillskott av det.

Du ska vara lite försiktig med gurkmeja om:

  • Du är gravid eller ammar.
  • Du har blödarsjuka eller om blodet har svårt att koagulera, till exempel om du äter blodförtunnande medicin.
  • Du har problem med gallblåsan.
  • Du har diabets, eftersom gurkmeja kan påverka blodsockernivåer.
Gurkmeja är en rot som också ger en meterhög växt

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en tropisk ört i form av en rot, det är en ingefärsväxt och odlas i många olika delar av världen, där det är bra förutsättningar och tillräckligt varmt.

Ur roten, som ligger nära jordytan, skjuter en blomväxt upp ovanför jorden, en växt som kan bli runt en meter hög. Roten liknar ingefära men storleken är mindre och den har en stark orange färg invändigt.

Hur äter man gurkmejan bäst?

Kroppen tar lättare upp de nyttiga ämnena i gurkmejan med hjälp av svartpeppar, fett och vitamin D. Det kan också vara bra att äta både rå gurkmeja och värmd, men man ska inte värma den för mycket.

Gurkmeja är bra för flera olika saker och kan ätas rå eller torkad

Hur gör man gurkmejashot?

Vill du göra gurkmejashot kan du till exempel pressa saften ur två citroner och ha i färsk ingefära, gurkmeja samt lite cayennepeppar. Ett annat recept med gurkmeja och grapefrukt hittar du här.

Hur kom gurkmejan till Sverige?

Det finns teorier om att det var upptäcktsresaren Marco Polo som introducerade gurkmejan i Europa.

Foto: TT

Annons