Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ida Warg: Så fastar jag för att orka träna

28 aug, 2013 
Periodisk fasta, och särskilt 5:2-dieten, är extremt populärt just nu. Ida Warg, personlig tränare fitnessbloggare, är en av många som hoppat på periodisk fasta-tåget. Här berättar hon hur hon kombinerar fasta med träning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ida, hur fastar du – är det 5:2-dieten, fem dagar vanlig kost och två dagars fasta, som du följer?

– Nej jag kör just nu en lättare periodisk fasta då jag har ett ”ätfönster” mellan 12-21 och fastar resten. Sedan har jag en dag i veckan där jag har fritt fram och äter som jag vill.

Varför har du valt att lägga upp ditt fasteprogram så?

– Jag tränar ganska mycket och skulle inte kunna träna med endast 500kcal i magen som enligt 5:2 metoden,  så en periodisk fasta passar bättre då jag ser till att få i mig lika mycket energi som vanligt fast inklämt på kortare tid. Eftersom jag först och främst är ute efter hälsoeffekterna av fastan så är det bättre att förlänga reperationen av cellerna 6 dagar i veckan istället för endast 2 dagar. När man sover så startar olika hälsoprocesser bla reperationer av gamla celler och så fort man äter så avbryts reparationerna.

Under de dagar man fastar bör man enligt flera experter inte träna hårt. Hur får du det att fungera?

Annons

– Jag fastar på ett sätt som gör att jag ska kunna träna på som vanligt. Och att träna med periodisk fasta går toppen!

Har du märkt någon skillnad i ork, humör eller hälsa?

– Jag har bara kört fastan i 4 dagar men faktiskt så har det varit enklare än jag trodde och jag tycker att min hjärna känns piggare och sover bättre. Hälsoeffekterna kan jag inte säga något om ännu men hoppas på att få en bättre fungerande mage.

Hur ser din meny och dina hålltider ut en fastedag?

– Under min fasta på morgonen så dricker jag endast rent protein med vatten och citronvatten. Resten av dagen ser ut så här:

12.00 Lunch: Laxsallad med rödbetor och chevre.

15.00 Mellanmål: Glutenfri havregrynsgröt med bär

17.00 Mellanmål 2: En Proteinsmoothie med banan, proteinpulver, mandelmjölk och kakao.

20.30 Middag: Kycklingwook med quinoa och hummus.

Har du några smarta recepttips?

Absolut! Jag har den grymmaste ”fastadrinken” som mättar bra men som inte avbryter fastan. Funkar både i periodisk fasta och 5:2 fastan. Recept hittar ni här. Håller man på med 5:2 metoden så skulle jag satsa på att äta mat som mättar bra men som är kalorisnålt som råa grönsaker, kokt kyckling, tonfisk eller proteinpulver.

 Läs också:

52-mat

Spana in gurkan, med sina 50 kcal/400 gram är den toppen för 5:2-dietens fasta!

5:2-febern sprider sig över landet och vi får mängder av frågor kring lämplig mat att äta under lågkaloridagarna. Här är en lista på smart 5:2-mat som mättar bäst per kalori, intressanta kostfakta för alla som värnar om minskat midjemått!

KLICKA HÄR: 5:2-maten som mättar bäst per kalori

 

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons