Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Håll dig mätt hela dagen! Tips för nyttiga frukostar, luncher och middagar

14 apr, 2018 
AvRebecca Wictor
Mat som mättar – hela dagen.
Vill du satsa på några nya, hälsosamma vanor? Här tipsar vi om livsmedel som håller dig mätt och passar bra till frukost, lunch och middag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Frukost

Mandlar innehåller mycket protein, fett och är energirika. De är också laddade med E-vitamin som bidrar till mättnadskänsla. Toppa en naturell kvarg eller yoghurt med lite mandlar så håller du dig mätt längre.

Äpple är fullt av fibrer. Perfekt att ha på yoghurten eller att äta som mellanmål.

Jordnötssmör har hög fetthalt men hjälper till att hålla dig mätt. Perfekt att ha på dina overnight oats eller bred lite på en knäckemacka så håller du dig mätt länge.

Ägg går att variera i oändlighet. Omelett, äggröra, kokt, stekt, göra majonnäs på med mera. Det är kalorisnålt, proteinrikt och håller dig mätt länge. En riktigt bra råvara att starta dagen med, med andra ord.

Läs också: Nyttig frukost – 8 tips för att börja dagen på topp

Lunch

Tonfisk fungerar perfekt som bas i en lunchsallad. Lågt kolhydratinnehåll och gott om Omega 3.

Kikärtor är rika på protein och kostfiber. Goda att rosta i ugn och toppa salladen med, eller mixa till hummus.

Annons

Grönkål, bladsallad eller spenat är perfekta när du vill äta nyttigt och samtidigt hålla dig mätt. Lägg till lite avokado, broccoli och morötter för att öka mättnadseffekten. Toppa med hallon för att tillfredsställa sötsuget.

Läs också: MåBra-recept: 10 smala lunchsallader

Middag

Linser är verkligen supermat. Fyllda med mineraler, kostfiber, protein och B-vitamin. Ha lite linser i salladen, soppan eller grytan för att få måltiden att mätta mer.

Kyckling är också ett riktigt bra middagsalternativ för den som vill hålla nere på kolhydraterna. Går att variera i oändlighet och är gott i en gryta men även kall i en sallad som du kan toppa med lite hackade katrinplommon. De stabiliserar blodsockret och tillfredställer sötbehovet.

Potatis har hög mättnadseffekt. Det anses faktiskt vara den råvara som mättar mest i förhållande till en kalori då potatis innehåller mycket vatten och fibrer. Perfekt som utfyllnad i vegetariska biffar eller en god curry.

Läs också: Få 7 nya nyttiga middagsrecept varje vecka med Veckomenyn!

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Annons