Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Goda nyheter: Så nyttig är din semla

02 feb, 2018 
AvRebecca Wictor
Snart är fettisdagen här och många bjuder på en semla till fikat. Men bara lugn – vi har hittat flera nyttigheter gömda i detta klassiska bakverk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kanske är det svårt att tro, men en semla är inte bara dåligt för din hälsa. Tittar man bara tillräckligt nära GÅR det att se spår av nyttigheter både här och där.

Grädden

Som vi tidigare skrivit finns det studier som visar på att mättade fetter från mejeriprodukter inte alls är så farligt som vi tidigare trott. De ökar varken risken för hjärt-kärlsjukdomar eller övervikt. Grädde innehåller även mängder med kalcium och ger kroppen gott om energi för att klara dagen.

Mandelmassa

Om vi väljer att bortse från sockret i mandelmassan så har vi ju rena rama hälsobomben i denna smet. Mandlar är en väldigt bra källa till nyttiga omättade fetter, kalcium, järn, zink och E-vitamin.

Vetebullen

Här kanske vi ändå får vår största utmaning i vår jakt på nyttigheter, MEN – kardemumman i bullen verkar bakteriedödande och är bra mot förkylningar och halsinfektioner (skulle det vara en slump att dessa sjukdomar drabbar oss ovanligt ofta i samma tid som vi äter semlor, skulle inte tro det, va?). Kardemumma har även kramplösande verkan och kan lindra magknip, kolik och mensvärk. Den senaste tiden har även studier visat att vitt bröd är lika nyttigt som grovt, så varför oroa sig i onödan?

Skämt å sido, ett bakverk är alltid ett bakverk. Men en semla eller två under våren kommer heller inte förstöra din hälsosamma livsstil. Välj en minivariant om du kämpar med någon diet eller påminn dig själv om alla nyttigheter vi just grävt fram och försök njuta av din semla, det kanske blir den enda du äter i år.

Annons