Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

GI-guiden till smartaste sötningsmedlen

18 mar, 2016 
Söta smart så kan du hålla både GI-värde och vikt på låg nivå. MåBra guidar dig till de sundaste sockertyperna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rent raffinerat socker har ett skyhögt GI-värde och kopplas till en rad välfärdssjukdomar. Det är inte bara tänderna som gnisslar av skräck, för mycket sött ger också onödiga blodsockertoppar – som på sikt kan leda till såväl hjärt-kärlsjukdom, övervikt och diabetes typ 2.

Det finns betydligt smartare sötningsalternativ än socker ur GI-synpunkt – men också värre! Här är en GI-guide över våra vanligaste sockertyper och sötningsmedel.

Vitt strösocker, GI=97

Består till största delen av sockertypen sackaros, vilket ger ett högt GI-värde. Socker är fortfarande det vanligaste sötningsmedlet och finns i uppenbara sötsaker som godis, läsk, saft och kakor. Men det finns också i produkter där du kanske inte förväntat dig socker på innehållsdeklarationen överhuvudtaget, som köttbullar, fiskpinnar och tandkräm. Du kan faktiskt få i d hela 46 sockerbitar om dagen via den typen av livsmedel!

Läs mer om det dolda sockret här!

Annons

Druvsocker, GI=141
Druvsocker, som också går under namnen dextros, stärkelsesirap och glukos eller glukossirap, är mindre sött än vanligt socker. Det behövs alltså mer för att uppnå samma sötningsgrad som när vanligt socker har sötat produkten. Resultatet blir såklart fler tomma och onödiga kalorier!

Råsocker, GI=97

Det oraffinerade sockret är brunt till färgen, mer smakrikt och också mer näringsrikt än de vita sockret. Men ur GI-perspektiv ligger sockertyperna på precis samma nivå.

Honung, GI= ca 70

Honung har samma energiinnehåll som socker, men har ett lägre glykemiskt index. Precis som andra naturprodukter innehåller honung mineraler, vitaminer och antioxidanter som är rena dunderkuren för kroppen. Honung kan också boosta fettförbränningen! Sockerarten palatinos som honung innehåller har ett extremt lågt GI-värde, och har visat sig öka energiförbrukningen så mycket att man minskar i vikt.

Annons

Mer om maten som ökar din förbränning

Laktos GI=66
Mjölksockret laktos finns naturligt i alla mejeriprodukter. Det har ett lägre GI än vanligt socker, men samma energiinnehåll. Personer som är laktosintoleranta saknar förmågan att bryta ta till sig den här typen av socker, med smärtor och magproblem som följd.

Kokossocker, GI=35
Är tack vare sitt naturliga ursprung rikt på både smak och viktiga näringsämnen. Det utvinns ur kokosblommor och sägs ha en lätt smak av kola.

Sötningsmedel – vikthjälp eller bara bluff?

Agavesirap, GI ca 50
Den söta sirapen ger inte lika kraftiga blodsockerhöjningar som socker och är därför populär bland diabetiker. Konsistensen påminner om rinnande honung och sirapen går att använda i både bakverk och matlagning.

Xylitol, GI=8

Xylitol, eller björksocker, finns naturligt i vissa frukter och grönsaker. Det tillsätts som sötningsmedel i bland annat tuggummi och halstabletter men kan orsaka magproblem vid större doser.

Stevia, GI=0
Naturliga sötningsmedlet stevia är populärt bland personer som vill äta kolhydratfattig kost. Stevia är betydligt sötare än socker men påverkar inte blodsockret och innehåller nästan inga kalorier alls.

Psst! Missa inte vårt bildspel, här ser du tydligt antalet sockerbitar i våra vanligaste livsmedel:

BILDSPEL: Så mycket socker innehåller maten

 

Källor: Expressen GI & Hälsa, Paulun.se, 1177

 

 

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons