Maten som maxar din förbränning – 10 tips!

skål med spenat

1. Skippa inte kolhydraterna!

Fredrik Paulún ger inte mycket för lågkolhydratdieter som Atkins och LCHF.

– Vi behöver bra kolhydrater (fullkornspasta, grönsaker och även potatis) för att orka träna, tänka och må bra. Visst går man ner i vikt kortsiktigt med extrema lågkolhydratdieter, men man tappar också en hel del muskelmassa. Vi kan till och med bli deppiga av för lite kolhydrater. Och det finns ingenting som ökar sötsuget mer än det! Satsa i stället på en bra balans mellan kolhydrater och protein. Det håller i längden.

2. Kokos är kanon!

Att steka i kokosfett är det bästa för både vikten och hälsan. Eftersom det är mättat klarar det höga temperaturer utan att oxidera (rapsolja och olivolja är mycket känsligare). Dessutom har det visat sig att kroppen bryter ner kokos på ett sätt som gör att det frigörs värme. Och det gör i sin tur att vi får mindre aptit och slutar äta tidigare. Kokos har också visat sig öka fettförbränningen och har liten förmåga att lagras som kroppsfett.

Läs också: Sanningen om att använda kokosfett

3. Slopa det dåliga mättade fettet!

Det finns bra mättade fetter, som kokos, och sämre, till exempel fet korv, bacon, ister, fläskfärs och sidfläsk. Det dåliga mättade fettet kan sänka insulinkänsligheten, och det gör att det krävs mer insulin för att reglera blodsockret. Ju mer insulin, desto mer fett lagras i fettcellerna. De här fetterna är också svårare att förbränna när man tränar.

4. Fisk och frön är finfint!

Omega-6, som till exempel finns i sesamfrön och majsolja, härsknar lätt. Därför måste kroppen bryta ner det snabbt innan det blir skadligt. Och i och med det ökar hela förbränningen. Men det är viktigt att balansera med omega-3, annars dras blodkärlen ihop för mycket och vi kan få högt blodtryck. Lösning: Ät fet fisk eller skaldjur tre gånger i veckan.

5. Mjölk är rätt för midjan!

Magra mejeriprodukter är toppen. Det har nämligen visat sig att mjölk, keso, fil och kvarg både ökar fettförbränningen och sparar muskelmassa. Studier på mjölk har visat att kalciumet sänker pH-värdet i tunntarmen, och det hämmar i sin tur upptaget av fett.

Läs också: Mjölkprodukter kan hjälpa dig ner i vikt

6. Ju mer frukt, desto större viktminskning!

Ja det stämmer faktiskt, enligt Fredrik Paulún. Frukt består till 90 procent av vatten, och det är det som är hemligheten. Vatten fyller ut magsäcken utan att ge en enda kalori och ökar dessutom både energiförbrukningen och fettförbränningen!

7. Kaffe är rena hälsodrycken!

Kaffe, och även te, har visat sig ha goda effekter på vikten, dels genom att öka kroppsvärmen och minska aptiten, dels genom att öka på fettförbränningen. Koffeinet frigör dessutom må-bra-signalsubstansen dopamin, som gör att vi blir belåtna och mindre sugna på sötsaker.

Läs också: Ny studie: Kaffe kan motverka depression

8. Kanel håller koll på kilona!

Kanel hjälper till att hålla blodsockret i balans, och kan sänka GI-värdet på en hel måltid. Ju mindre blodsockret höjs, desto mindre insulin utsöndras, vilket innebär att fettcellerna tar upp mindre fett. Dessutom stannar maten kvar längre i magen och vi håller oss mätta längre.

9. D-vitamin är dunderbra!

D-vitamin stärker inte bara immunförsvaret, det ökar också fettförbränningen. D-vitaminbrist har visat sig öka insulinkänsligheten som gör att fettcellerna samlar på sig mer fett. D-vitamin får vi främst i oss via solljuset.

Läs också: Experten: Vitaminet som är avgörande för förbränningen

10. Honung håller dig i form!

Honung är inte bara sött och gott, det ökar också fettförbränningen! Sockerarten palatinos som honung innehåller har ett extremt lågt GI-värde, och har visat sig öka energiförbrukningen så mycket att man minskar i vikt. Fredrik Paulún själv äter minst ett par matskedar honung om dagen.

Av: Anna Carsall

Bild: Thinkstock

Utvald läsning