Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Frossa i frusna bär - därför är de nyttigare

22 okt, 2013 
Hellre fryst än färskt! Här är bären och grönsakerna du kan plocka ur frysdisken med gott samvete!
Annons

Att frysa råvaror är en utmärkt konseveringsmetod, som inte påverkar livsmedlens näringsvärde negativt. Frusna bär och grönsaker kan många gånger vara bättre än sina färska motsvarigheter, skriver norska livstilssajten kk.no

Hur färskt?

I butikernas grönsaksdiskar finns mängder av färska fruker och bär, i en miljö där det det ofta ljust och varm dygnet runt. Och frukt, bär och grönsaker som förvaras i rumstemperatur tappar snabbt sitt näringsvärde. Det är framförallt syre, ljus och temperatur på påverkar den processen, förklarar Lise von Krogh, näringsfysiolog, för samma källa.

Frukt och grönt kan ha lagrats upp till en månad innan de når konsumenten, för att sedan mellanlanda några dagar i ett kylskåp innan de landar på matbord och i magen. Under den tiden hinner de förlora mycket av sitt näringsinnehåll, i kontrast till många av de frysta varianterna, som frysts kort tid efter de skördats.

Annons

Enligt brittiska Daily Mail, som tagit del av en studie i ämnet, är färskt inte alltid bäst. När forskarna jämförde näringsvärdet på 40 färska livsmedel, som dock förvarats i kyl under tre dygn, med sina frysta motsvarigheter noterade de stora skillnader i resultatet.

I fruset tillstånd hade broccoli högre nivåer av både C-vitamin, lutein och betakaroten. Men den färska gav bättre utslag på mängder polyfenoler, som antas motverka vissa former av cancer.

– Broccoli är ett jättebra exempel. Förutsatt att den är fryst i nyskördat tillstånd har den merparten av sina näringsämnen kvar, vilket en broccolibukett i butiken inte alltid har. Men frysmetoderna varierar mellan leverantörer, läs på förpackningen så ser du snabbt hur grönsakerna hanterats, tipsar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

Andra vinnare i frysdisken

Morötter

Frysta morötter hade tre gånger så höga luteinvärden och dubbelt så mycket karoten som de färska. Även mängdem C-vitamin och polyfenoler var högre.

Annons

Blåbär

Frysta blåbär är inte bara billigare än färska – de är också nyttigare enligt samma studie. I fryst tillstånd hade bären mer vitaminer och antioxidanter, särskilt polyfenoler och antocyaniner.

Bönor

Frysta bönor hade också högre nivåer av C-vitamin och nyttiga antioxidanter.

Hallon

Näringsmässigt så är frysta hallon jämförbara med färska, men ur prissynpunkt brukar frysdisken vara ett trevligare besök.

Ärter

Samma sak gäller ärter, som fick samma testresultat oavsett temperatur.

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons