Folket har sagt sitt: Här är årets största matbluff 2017

Bland de fem finalister som utsågs i konsumentföreningen Äkta varas tävling ”Årets matbluff 2017”, har nu en ”vinnare” korats. Det är Polaricas kronhjortskav som är förra årets största matbluff, anser en majoritet av de 15 514 personer som röstade.

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Råvaran från Nya Zeeland

Han menar att känslan som förmedlas av förpackningen inte motsvaras av innehållet. Enligt Äkta vara försöker tillverkaren få konsumenten att tro att köttet i skaven kommer från vilda djur som strövar fritt i Lappland.

I själva verket kommer råvaran från djur som avlats fram på Nya Zeeland. Att det står ”Mat från vildmarken” på baksidan stämmer inte överens med verkligheten, enligt Äkta vara.

Läs också: Här är årets matbluff 2016

– Problemet är ju att man låtsas medvetet. Vid en snabb anblick på förpackningens framsida vill man att konsumenterna ska tro att det här är svensk, kronhjort som är jagad och vildfångad, säger Björn Bernhardson till Expressen.

Polarica håller inte med

Men Polarica anser inte att deras produkt hör hemma bland finalisterna överhuvudtaget.

– När vi kommer till kronhjorten är det de facto ett vilt djur, men det enda vilda djur som man faktisk kan avla inom hägn. När vi skriver att det är ”farmat” så tolkas det som att det inte är vilt. Men på de här farmerna i Nya Zeeland så rör sig djuren i hägn som har enorma ytor, säger Michael Lundahl, företagets försäljningschef i Norden, till tidningen.

”En ventil att sätta ner foten”

I ”Årets matbluff 2016” röstade totalt 13 961 personer. Björn Bernhardson ser hela tiden ett ökat intresse för det arbete som Äkta vara genomför.

– Att intresset har ökat är helt klart. Och att industrin inte slutar fuska eller bluffa är också helt klart. Det här är en viktig omröstning som ger svenska folket en ventil att sätta ner foten, säger han till Expressen.

Så här fördelades rösterna i ”Årets matbluff 2017”:

1. Polarica: Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.

2. Kockens: Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.

3. Banderos: Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.

4. Ica: Basic Citron, 2 833 röster.

5. Kiviks musteri: Smultron bärdryck, 2 216 röster.

Totalt antal röster: 15 514

Fakta: ”Årets matbluff”

  • Årets matbluff arrangeras av konsumentföreningen Äkta vara, som beskriver tävlingen som ett antipris för den mest vilseledande livsmedelsprodukten som sålts under året.
  • Vem som helst har kunnat nominera produkter. I år nominerades 65 stycken, vilket är rekord.
  • En jury valde ut fem finalister och lämnade det sedan till allmänheten att rösta fram ”vinnaren”.
  • I juryn satt Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara, Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Christina Möller, matdebattör och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.
  • Det här är tredje gången som antipriset delas ut, förra året ”vann” Erik Lallerstedts tryffelbearnaise med 0,005 procent tryffel.

    Källa: Äkta vara

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Redaktionens tips