Fetmaforskaren: 4 intressanta beteenden runt ett kakfat

18 feb, 2020
Giles Yeo intervju Skavlan
När forskaren Giles Yeo gästade Skavlan pratade han om hur olika personer reagerar på mat. Vissa kan motstå, andra inte – här förklarar han varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Ett kakfat kan avslöja mycket om vilket förhållande vi har till mat. Det menar fetmaforskaren Giles Yeo som gästade SVT-programmet Skavlan tidigare i år.

Runt kakfatet – eller något liknande – kan man nämligen snabbt se olika beteenden. Vi uppför oss helt enkelt på olika sätt när det kommer till mat.

Giles Yeo om olika ätbeteenden

Giles Yeo gjorde fyra olika uppdelningar utifrån några vanliga reaktioner, återigen med kakfatet som exempel:

  1. Personen som tagit en kaka innan fatet ens ställts ner på bordet.
  2. Personen som är jättesugen på kakan, stirrar på den, men väljer att ändå inte ta den. Den här personen kan inte tänka på något annat än kakan och blir helt frånvarande.
  3. Personen som inte ens har sett kakorna.
  4. Till sist, personen som äter kakan utan att ens märka det.

– Det är lite skämtsamt, men vi känner alla folk som är sådana. Folk tror att ätbeteenden är ett val, vilket till viss del stämmer. Men att inte veta att kakan är där, kontra att älska den, handlar det om viljestyrka? Nej, det är biologin som ligger bakom våra olika reaktioner och ätbeteenden, säger Giles Yeo i Skavlan.

Så påverkar generna vad vi äter

Giles Yeo, som i grunden är genetiker, har bland annat tittat på genetiken bakom hur våra hjärnor påverkar vårt ätbeteende.

Annons

– Vi känner till 300 gener som påverkar varför jag väljer att ta upp kakan. Känslan kan vara ren hunger. Eller att jag inte känner mig mätt, men det är inte samma sak som hunger. Sen kan man dessutom känna ett sug. Vissa äter när de är stressade, andra äter när de inte är stressade. Men det är samma hormon inblandat, kortisol. Varför reagerar vi helt olika på samma hormon? En förklaring är att vissa mår bra av att äta.

Generna har haft en viktig roll för vårt ätande genom historien, inte minst på den tiden då det inte fanns tillräckligt med mat.

– Varje beteende som hjälpte oss att få mat ökade våra överlevnadschanser lite och därför gynnades vissa gener, säger Giles Yeo.

Men trots att generna påverkar vårt ätbeteende får man inte glömma vår miljö – och det är den som ligger bakom den ökade fetman och övervikten runt om i världen, menar Giles Yeo.

– Generna är desamma men vår miljö har förändrats. Det är ständig fest. Det som tidigare höll oss vid liv har nu blivit skadligt, säger han.

Bild från SVT

Läs mer:

Studie: Helgätandet kan vara orsaken till din övervikt

Hitta ditt ätmönster – och stoppa känsloätandet

Testa dig själv: Har du problem med ätandet?

Annons