Experten reder ut: Hur reko är ekomaten egentligen?
Du kanske står där i mataffären och väljer mellan en ekologisk grönsak, eller en (ofta betydligt) billigare, icke-eko. Men har du full koll på vad du väljer mellan? Vet du till exempel vad den ekologiska märkningen innebär?
För att man ska få eko-märka en produkt behöver kemiska bekämpningsmedel ha bytts ut mot mer naturliga sätt att förebygga skadedjur. Mineralgödsel, konstgödsel, ersätts med stallgödsel – som ofta finns naturligt från djur på gården.
– I ekologisk odling används som sagt inte syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel, men vi har överlag väldigt säkra livsmedel i Sverige oavsett om de är ekologiska eller inte, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Maten ska vara säker för alla
Inom EU finns gemensamma regler för att säkerställa att maten vi äter är säker.
– Bekämpningsmedel måste godkännas före användning och det finns gränsvärden för hur mycket rester av bekämpningsmedel som får finnas kvar i maten. Värden som är satta för att maten ska vara säker för alla, även känsliga konsumenter.
7 tips som gynnar både miljö och hälsa
- Ät mer växtbaserat. Ersätt en del av köttet med rotfrukter, spannmål och baljväxter.
- Välj smartare val av sjömat, titta efter märkningen MSC, ASC eller KRAV.
- Ät mindre av, men bättre, kött. Välj primärt KRAV-märkt kött eller svenskt naturbeteskött.
- Köp primärt svenska livsmedel. Köp i andra hand livsmedel från EU. Köp i tredje hand miljömärkta livsmedel från övriga världen.
- Minska matsvinnet. Cirka 33 procent av maten som produceras äts aldrig upp. Att kasta mat i onödan tär på jordens begränsade resurser. Förvara maten rätt och planera dina inköp.
- Välj frukt och grönt som går att lagras, och välj känsligare sorter efter säsong.
- Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
För att säkerställa att det här efterlevs görs regelbundet kontroller på frukt och grönsaker, både odlat i Sverige och importerat.
– Livsmedelsverkets beräkningar av den sammanlagda mängd bekämpningsmedel svenska barn och vuxna får i sig via maten visar också att det finns en stor säkerhetsmarginal till den nivå som skulle kunna ge långsiktiga hälsoeffekter, säger Anna-Karin Johansson.
Innehåller lägre halter av bekämpningsmedel
Att säga att ekologisk mat är mer hälsosam behöver därför inte vara sant. När man analyserat näringsinnehållet i ekologisk frukt och grönsaker och jämfört med konventionellt odlad, kan man inte se någon betydande skillnad. Även om ekologisk frukt och grönt har ett något högre innehåll av antioxidanter är det inte på en nivå som har betydelse för hälsan i sin helhet, menar Livsmedelsverket.
– Ekologiska livsmedel innehåller inga eller lägre halter av bekämpningsmedel, eftersom färre medel är godkända för ekologisk odling, men det betyder inte att de är helt riskfria. Det är ingen större skillnad mellan eko och konventionellt när det gäller andra föroreningar, säger Anna- Karin Johansson.
Som exempel ger hon arsenik, kadmium och mögelgifter. Eller mikroorganismer som salmonella och campylobakter.
– Men för alla föroreningar gäller samma sak som med bekämpningsmedelsrester, så länge halterna håller sig under fastställda gränsvärden och man följer eventuella råd om konsumtion, hantering och hygien så är maten säker att äta.
Gifter i eko-ägg?
Nyligen visade en granskning från Råd & rön att svenska ekologiska ägg innehåller mer av de för människan giftiga ämnena dioxiner, PFAS och PCB. Ämnen som även finns i konventionella ägg, men där i lägre halter. Ämnena kommer från fiskmjöl i fodret som hönsen äter. Halterna är fortfarande under det godkända gränsvärdet inom EU.
Däremot bör barn inte äta för många av de mest kontaminerade äggen, sett till att nå maxgränsen för vad EU:s livsmedelsmyndighet menar kan påverka hälsan på lång sikt.
En av de positiva sakerna med ekologisk odling är att när inte de kemiska bekämpningsmedlen används så minskar risken för spridning av naturfrämmande ämnen i miljön, utöver minskad kemikalieanvändning.
– Grödor som inte besprutas, den ekologiska produktionens varierade växtföljder med större inslag av vallodling samt strävan att bevara sällsynta sorter/raser gynnar också den biologiska mångfalden. I ekologisk odling används inte mineralgödsel (konstgödsel), vilket innebär att förbrukningen av fosfor, som är en ändlig resurs, är lägre.
Hur gör vi hållbara matval?
– Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Genom att äta många olika sorters mat är det lättare att få i sig det kroppen behöver för att må bra, samtidigt som risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen minskar. Välj gärna livsmedel som producerats med hänsyn till miljön, såsom miljömärkt, och kasta inte mat i onödan.
Om ekologisk odling
- I ekologisk odling får varken konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel användas. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, liksom biologiska bekämpningsmedel.Foder till djur ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.
- Djuren ska få vara utomhus och få utlopp för sina naturliga beteenden. De ska födas och växa upp på gården och medicinering ska hållas lågt, genom förbyggande åtgärder. Sjuka djur ska behandlas, om det behövs läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas, eller innan mjölken eller äggen får ätas.
- I ekologisk produktion får inte heller genetiskt modifierade organismer användas. Bestrålning är inte heller tillåten.
Vad betyder de olika eko-märkningarna?
Som konsument har vi makt att påverka genom de val vi gör när vi handlar mat. Ett tydligt exempel är bananer. Idag finns nästan enbart ekologiska banner i butiken, ett resultat av konsumenttrycket kring lagstiftningar och användningen av bekämpningsmedel på odlingarna. Vill du vara med och driva livsmedelsindustrin i en mer hållbar riktning så välj miljömärkt när du kan. Ingen märkning är komplett, men alla har sina fördelar.
KRAV
Svensk certifiering som visar att livsmedlet är ekologiskt producerat med höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV är en icke vinstdrivande ekonomisk förening.
EU-ekologisk
Europeisk märkning som finns på alla livsmedel som förpackats inom EU. Den garanterar att minst 95 procent av ingredienserna är ekologiskt producerade, enligt EU-lagstiftning.
Svenskt sigill
Märkning för mat och blommor som visar svenskt ursprung och att odlaren/djuruppfödaren uppfyller regler gällande miljö, livsmedelsäkerhet och djuromsorg. Finns även i två till varianter. En för extra klimatcertifiering som visar på att extra åtgärder tagits för att minska klimatpåverkan samt en för naturbeteskött som visar att djuren betat på svenska naturmarker vilket främjar den biologiska mångfalden.
Rainforest alliance
Internationell märkning som fokuserar på biologisk mångfald samt bättre förhållande för arbetare och jordbrukare. Vanligen syns denna märkning på bananer, kaffe, te och kakao.
Fairtrade
Guidar till en internationell rättvis handel med respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. En oberoende märkning som fokuserar på socialt hållbara förhållanden, som löner och arbetsvillkor, för arbetare och odlare. Märkningen innehåller även krav kring miljö men garanterar inte att produkten är ekologisk.
MSC och ASC märkning
Guidar till ett hållbart fiske. En internationell märkning för vildfångad fisk och skaldjur som garanterar att fisken/skaldjuren kommer från livskraftiga bestånd och att den har fiskats på ett hållbart sätt.
Bra byten att börja med
Det kan var svårt att fylla hela kundkorgen med ekologiska produkter, både på grund av tillgång men även den ofta högre prislappen. Här är en lista som visar på de viktigaste livsmedlen att välja med de ekologiska glasögonen på.
Svenska livsmedel:
Morot: Morötterna i butik är ofta från Sverige. Men morot är en av de svenska grödorna som besprutas mest, så klokt är att välja ekologiska.
Potatis: Även potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. Genom att välja ekologisk potatis minskar vi användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Kött: Att äta mindre av kött är bra både för klimat och hälsa. Men du behöver inte utesluta det helt. Mindre men bättre är ett bra motto. Ekologiskt kött eller kött märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött bidrar till öppna landskap, bättre djurvälfärd och minskad klimatpåverkan.
Utländska livsmedel:
Kaffe: Sverige ligger topp 10 i världens kaffekonsumtion, så desto viktigare att göra bra val. När kaffe odlas används flera bekämpningsmedel. Samtidigt skövlas artrik mark för att ge plats för odling. Det kan skada djur, natur och människor.
Bananer: Sverige är ett av de länder som äter flest bananer. Vid odling av bananer används bekämpningsmedel som kan skada de som arbetar på odlingarna.
Vindruvor: Besprutas oftast hårt. Med tanke på druvans tunna skal och att den inte skalas innan den äts, är det smart att välja ekologiska.