7 efter träning-snacks dietister och tränare rekommenderar

snack efter träningKlurar du också på vad som egentligen är det bästa att äta efter ett träningspass? Då kanske du kan hitta några tips här bland dietisters och personliga tränares favoritsnacks, som de tipsar om hos Shape. En bra tumregel att utgå ifrån är bra näringsämnen utan konstiga tillsatser.

1 Grekisk yoghurt med bär

– Mitt favorit-snack efter träning är grekisk yoghurt med honung, säger Amy Dixon som är kändis-PT i Los Angeles, till Shape.

Hon menar att det här är ett snack med rätt mängd protein som hjälper musklerna att återhämta sig och reparera sig efter ett pass.

– Dina muskler är tömda på aminosyror efter träning, så du behöver äta tillräckligt med protein för att hjälpa dem bygga upp sig igen, lägger sportdietisten Kristin Reisinger till.

2 Smoothie med banan och jordnötssmör

– Mitt favoritsnack efter träning är samma som mitt favoritsnack före träning, säger Andrea Rogers som är pilatesinstruktör.

Hon dricker en smoothie med banan, jordnötssmör, proteinpulver, mandelmjölk och kanel.

– Jag dricker halva på väg till träningen för att boosta min energi och andra halvan efter träningen för att hjälpa musklerna återhämta sig. Det ger långvarig energi och gör så att jag inte säckar ihop efter passet, säger hon till Shape.

Hon tipsar också om att lägga till lite kål eller spenat i smoothien för mer mineraler.

3 Tonfisk på fullkornsbröd

– Forskning visar att en kombination av kolhydrater och protein gör att kroppen reagerar bättre på efter tränings-återhämtning, säger dietisten Kristin Reisinger.

En bra kombination skulle därför kunna vara tonfisk i vatten på fullkornsbröd, gärna med lite olivolja och pressad citron på också.

4 Kalkon, ost och äppelbitar

Hoppar du helst över brödet så kan du istället välja att bara äta ”pålägg”. Mjukost på några kalkonskivor och äppelbitar till det rekommenderar Reisinger som en bra energi-boost.

5 Mandlar

– Jag äter en näve mandlar efter ett snabbt eftermiddags-pass, säger PT:n Cari Shoemate till Shape.

– Jag gillar dem för att jag kan ha dem liggandes länge i bilen och proteinet hjälper musklerna att återhämta sig.

Kanske ett av de absolut enklaste snacksen att alltid bära runt på i träningsväskan?

6 Banan och nötsmör på riskaka

Banan är ett av de vanligaste snacksen efter ett träningspass, bland annat för att de har mycket naturligt socker i sig.

– Det här är enda gången jag rekommenderar kolhydrater med högt glykemiskt index, som banan, eftersom det snabbt tas upp av kroppen, säger Reisinger.

Att bre lite jordnötssmör på två riskakor och skiva lite banan på rekommenderar hon starkt som ett snack efter träningen.

7 Hummus på pitabröd

Vill man satsa på kombinationen protein och kolhydrater är pitabröd med fullkorn tillsammans med hummus också ett bra alternativ, enligt dietisten som menar att det kan du stå dig på timmar efter du ätit det tack vara fullkornet i pitabrödet.

Källa: Shape Foto: TT

LÄS MER:

Dietisten: Så äter du rätt före och efter träningen

Experten tipsar: 10 nyttiga snacks du kan äta mer av!

Inte hungrig efter träningen? Ny studie förklarar varför!

Redaktionens tips