Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Det här är grannarna som gör oss galna!

06 apr, 2017 
Jobbiga grannar
Med trädgårdssäsongen kommer också det otvungna umgänget med grannen på andra sidan häcken. Men gräsklipparljud och skräpiga gräsmattor kan vara en källa för irritation, enligt Trädgårdsbarometern.
Annons

Efter vinterdvalan kommer det obligatoriska vårbruket i gång i svenska trädgårdar. Våren öppnar också upp för ett helt nytt umgänge och kontakt med grannarna.

Men umgänget över häckar och staket kan också ge upphov till motstridiga känslor. Det är trädgårdsmaskiner som väsnas okristligt tidigt och grannar som låter sin tomt förfalla.

Buller från granntomten värst

Nu har Trädgårdsbarometern 2017 tagit tempen störningsmoment som hotar grannsämjan i Sverige. Enligt undersökningen, som bygger på svar från runt svenska 250 hus- och villaägare under februari 2017, är det tydligen bullriga trädgårdsmaskiner som är den största källan till irritation.

57 procent av de tillfrågade anser i alla fall att det är ”oväsen när jag vill ha lugn och ro” som är värst. I samma kategori anser 52 procent att det mest irriterande är grannar som inte håller ordning på sin trädgård. Elva procent stör sig, å andra sidan, på att grannen är för pedantisk med sin trädgård.

Annons

Läs också: Hjälp, vår granne är som Ove i Solsidan!

Var fjärde tiger still

I undersökningen har svenskarna även fått svara på hur de reagerar på störningen. Det vill säga om de tar upp störningsmomentet med grannen. Var fjärde (26 procent) valde att hålla tyst för att bevara grannsämjan. 14 procent uppgav att de, minsann, skulle säga ifrån.

Det finns dock ett stort mått av självinsikt i undersökningen. Var femte svarade i alla fall att de någon gång skämdes för hur den egna trädgården ser ut.

Undersökningen har genomförts av Yougov på uppdrag av Andreas Stihl Norden AB

Foto: Thinkstock

 

Chris flyttade ihop med sin döende 89-åriga granne

Läs också: Chris flyttade ihop med sin döende 89-åriga granne

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons