Därför tappar kvinnor hår – och så får du svallet tillbaka!

Upplever du att ditt hår börjar bli tunnare? Det kan finnas flera olika orsaker!

Nästan varannan kvinna får tunnare hår efter övergångsåldern. I 90 procent av fallen handlar det om genetiskt håravfall, enligt Demir Ilter, kirurg och grundare av Ilter Clinic i Täby, utanför Stockholm.

Något som utmärker just genetiskt håravfall är att hårsäckarna helt slutar producera nya hårstrån. Man tappar inte mer hår än tidigare, men när stråna väl har fallit av så växer det helt enkelt inte ut några nya.

– Folk tror att håravfall alltid innebär att man ser håret på kudden eller i duschen, men det gör man inte när det handlar om genetiskt håravfall. För den här typen av håravfall finns det dessvärre ingen medicinsk behandling för kvinnor i dag.

Ser man däremot att man fäller fler hårstrån än tidigare så beror det troligtvis på något annat.

– Den goda nyheten är då att håret brukar växa tillbaka om man behandlar grundorsaken.

För att ta reda på varför man tappar hår rekommenderar Demir Ilter att man uppsöker vårdcentralen eller kontaktar en hudläkare. Då får man ta prover för att ta reda på vad det beror på.

– En orsak kan vara att man precis börjat ta någon ny medicin, till exempel blodfettssänkande läkemedel eller blodtrycksmedicin. Det kan finnas kemikalier i läkemedlet som påverkar hårsäckarnas arbetsförmåga. Men efter en tid vänjer sig kroppen vid kemikalien. Då återhämtar sig hårsäcken och det blir bra igen.

Men håravfall kan även orsakas av brister eller obalanser.

– Andra orsaker kan vara järnbrist eller brist på sköldkörtelhormon. Det kan framkalla svaga, livlösa hårstrån. Om det beror på något sådant så förbättras håret om man höjer de värdena.

Demir Ilter understryker dock att det kan ta ett par månader efter att man börjat ta exempelvis järntillskott innan man ser en förändring. Men annars anser han inte att kosten i allmänhet påverkar håravfallet nämnvärt.

– Det finns ingen speciell kost som förbättrar hårsäckarnas arbete. Om man håller sig till vanlig husmanskost brukar det räcka.

Däremot säger han att vårt psykiska tillstånd kan ha betydelse för hårets kvalitet och att stress kan orsaka håravfall.

– Det är bra att försöka hålla sig så stressfri som möjligt och att skratta och må bra. Det hjälper håret jättemycket. Många upplever att håret blir livligare, skönare och finare när de är på semester. Och det stämmer! När man mår bra så gör håret också det.

Varför tappar jag hår? Så vet du!

Genetiskt håravfall
Orsak: Testosteronkänsliga hårsäckar hos båda könen.
Kännetecken: Kvinnor får glesare hår över hela huvudet, män främst på mitten av hjässan.
Behandling: Transplantation.

– Det senaste är en mikrokirurgisk teknik som kallas FUE-metoden: Follicular Unit Extraction. Man tar hår från rika områden och ger till fattigare delar. I mitten av nacken finns det ofta mycket hår, så där brukar man kunna ta och transplantera till toppen där det brukar vara glesare, säger Demir Ilter.

Andra typer av håravfall
Orsak: Exempelvis stress, medicinering, brist på järn eller sköldkörtelhormon.
Kännetecken: Man tappar fler hårstrån dagligen än tidigare.
Behandling: Varierar beroende på orsaken. Kan till exempel vara tillskott av järn eller hormon.

Just börjat med en ny medicin?

De här kan påverka håret:

*Blodfettssänkande läkemedel

*Blodtrycksmedicin

*Antidepressiva medel

*Läkemedel mot ulcerös kolit

Om du misstänker att något läkemedel som du tar kan vara orsaken till att du tappar hår kan du kolla i informationsbladet i förpackningen eller på fass.se. Där står håravfall ibland listat som en möjlig biverkan.

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 5 enkla knep som motverkar platt hår

Platt hår

Upplever du att håret känns platt och livlöst redan ett par timmar efter att du stylat det? Så här skapar du hållbar volym!

Läs mer: 5 enkla knep som motverkar platt hår

 

Bästa produkterna för DIN hudtyp

Vilka produkter passar just din hudtyp? Här är hudterapeutens bästa råd!

Fet, torr eller känslig – olika hudtyper kräver olika produkter. Här är hudterapeutens bästa tips på hur du tar hand om ditt ansikte!

Läs mer: Bästa produkterna för DIN hudtyp

Redaktionens tips