Därför går det lika bra med selleri!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bekanta dig med grönsaken som kan göra så mycket mer än röra om i din Bloody Mary. Selleri har både fantastisk smak och en mängd hälsobringande egenskaper.

Med sina 6 kalorier per stjälk är sellerin både en kalorifattig och smakrik ingrediens – som verkligen förtjänar en plats i lunchsalladen varje dag! Grönsaken är nämligen laddad med både smak och sunda egenskaper.

Den ger dig bland annat C-vitamin, som ser till att stärka ditt immunförsvar och maximera kroppens förmåga att ta upp järn.

Selleri är också en utmärkt källa till fibrer, folsyra, kalcium och vitaminerna B6, B1 och B2. Där de sistnämnda är kända för att stärka cellförnyelsen och hjärthälsan.

I Kina används selleri som medicinalväxt på grund av sin blodtryckssänkande förmåga. Grönsaken är dessutom naturligt rik på lutolin och disomin, som kan reducera risken för demens.

Av den anledningen lät forskare vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles utvärdera dess inverkan på hjärnan. Och resultatet visade att intag av selleri kan bidra till att bekämpa alzheimers.

Selleri är också en ypperlig källa till kumarin, som minskar risken för cellmutationer och därmed risken för att utveckla cancer. Samma ämne ökar aktiviteten på de vita blodkropparna, så att immunförsvaret lättare kan identifiera och oskadliggöra cancerceller.

Tugga sellerin som den är, skivad i en grönsallad eller låt den vara en av grönsakerna i en härlig dipp-buffé. Prova att njuta den som förrätt eller plockmat med färsk- eller ädelostfyllning i den naturliga skåran. Vira en bit skinka om skapelsen och servera – ett enkelt och garanterat uppskattat alternativ!

Källor: KK.no, Times Online, Wikipedia

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: