Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför går det lika bra med selleri!

23 sep, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bekanta dig med grönsaken som kan göra så mycket mer än röra om i din Bloody Mary. Selleri har både fantastisk smak och en mängd hälsobringande egenskaper.

Med sina 6 kalorier per stjälk är sellerin både en kalorifattig och smakrik ingrediens – som verkligen förtjänar en plats i lunchsalladen varje dag! Grönsaken är nämligen laddad med både smak och sunda egenskaper.

Den ger dig bland annat C-vitamin, som ser till att stärka ditt immunförsvar och maximera kroppens förmåga att ta upp järn.

Selleri är också en utmärkt källa till fibrer, folsyra, kalcium och vitaminerna B6, B1 och B2. Där de sistnämnda är kända för att stärka cellförnyelsen och hjärthälsan.

I Kina används selleri som medicinalväxt på grund av sin blodtryckssänkande förmåga. Grönsaken är dessutom naturligt rik på lutolin och disomin, som kan reducera risken för demens.

Av den anledningen lät forskare vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles utvärdera dess inverkan på hjärnan. Och resultatet visade att intag av selleri kan bidra till att bekämpa alzheimers.

Annons

Selleri är också en ypperlig källa till kumarin, som minskar risken för cellmutationer och därmed risken för att utveckla cancer. Samma ämne ökar aktiviteten på de vita blodkropparna, så att immunförsvaret lättare kan identifiera och oskadliggöra cancerceller.

Tugga sellerin som den är, skivad i en grönsallad eller låt den vara en av grönsakerna i en härlig dipp-buffé. Prova att njuta den som förrätt eller plockmat med färsk- eller ädelostfyllning i den naturliga skåran. Vira en bit skinka om skapelsen och servera – ett enkelt och garanterat uppskattat alternativ!

Källor: KK.no, Times Online, Wikipedia

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons