Duon bakom miljödieten: Du blir smal & sund – och räddar världen på köpet!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Daniel Öhman, till vardags granskande reporter på Sveriges Radio, programledare för Matens pris och författare till boken med samma namn, har granskat matindustrin över hela världen. Med jämna mellanrum har han stött ihop med

vegankocken Maximillian Lundin, som med sitt stora hälsointresse hävdade att det som är bra för kroppen också är bra för miljön. Det blev många intressanta diskussioner.

– Jag skämtade med Max: ”Vi borde kanske göra en diet ihop?” Jag hade mitt mat- och miljöintresse men trodde inte att det fanns så tydliga kopplingar till hälsa. Men när jag började titta på det hittade jag fler och fler kopplingar i forskningen och tänkte att det stämmer ju, säger Daniel Öhman.

17 mars släpps deras gemensamma projekt Miljödieten. När några av ämnena som boken tar upp, som att minska på kött och socker, togs upp i Mat­ens pris lät reaktionerna inte vänta på sig.

– Det är fascinerande hur känsligt det är att peta i vad folk äter, det blir många grupperingar som tycker olika saker. Men det är ju ingen åsikt vi kommer med här, utan så här är det – vi måste ändra våra vanor och äta mindre kött, mer grönt, mindre socker, följa årstiderna och äta ekologiskt – annars kommer vi inte att klara livsmedelsförsörjningen i världen framöver, säger Daniel Öhman.

Samtidigt har han de senaste åren märkt av en viss attitydförändring hos lyssnare och åhörare vid sina föreläsningar.

– Förr var det mycket ”Man kan ju inte äta något längre, åh så jobbigt!”. Nu är det mer konkreta frågor som: ”Men du som har kollat, om jag gör så här…” Det blir en mer nyfiken ingång.

Daniel Öhman hoppas att Miljödieten ska få männi­skor att tänka på ett annat sätt när de lagar mat, och komma loss från tänket om en ”stor protein-klump i mitten”, som han själv uttrycker det.

Miljödieten är heller ingen diet i ordets mest vedertagna bemärkelse, enligt författarna – det är snarare en handbok i att stegvis ändra sina matvanor i grunden. Den börjar med en faktadel och följs av en kokboksdel där grundrecepten är veganska med komplement för den som vill laga vegetariskt med mjölkprodukter och ägg eller med inslag av en mindre mängd fisk eller kött. Oavsett var man befinner sig på skalan ska man kunna ta ett litet förändringens steg.

– Den här boken är skriven för att vi har insett något som är väldigt viktigt: vi äter så fel att hela jorden hål­ler på att gå under, och vår hälsa med den. Vårt mål är att så många som möjligt också inser det, säger Daniel Öhman.

Av Helena Janson

Foto: Erik Olsson

Mer från matmagasinet.se:

Maximillian Lundin: Därför blev jag vegan

 

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: