Testa “hjärntryfflarna” som gör dig både smartare och gladare

5 saker om choklad du kanske inte visste om
1:25

Efter reklamen: 5 saker om choklad du kanske inte visste om

(1:25)

Slå på ljud

Drew Ramsay är specialiserad på att använda mat för att förbättra hjärnans hälsa. Ramsay har skrivit flera böcker om ämnet och har många matfavoriter. Han har dock en storfavorit som slår alla andra – choklad.

Ramsay menar att choklad gör under för hjärnans hälsa. Det handlar inte om vilken choklad som helst utan om mörk choklad – ju mörkare desto bättre.
Studier visar att mörk choklad ökar syret till frontalloben i hjärnan, frontalloben är kopplad till minnet och den kognitiva förmågan, säger han till tidningen Well + Good.

En annan tydlig och mer välkänd hälsofördel med choklad är att choklad gör oss glada. I sin bok “Ät för att besegra depression och ångest” delar Ramsay med sig av receptet till "hjärntryffeln”. I tryfflarna kombineras den mörka chokladen med bland annat nötsmör, hampafrön och chiafrön. Även detta är ingredienser som är bra för hjärnan. Tryfflarna innehåller också fiberrika havregryn vilket är bra för maghälsan, som i sin tur leder till en välmående hjärnan. Faktum är att studier visar att maghälsan och hjärnhälsan är direkt kopplade till varandra.

Förutom hälsofördelar för hjärnan har tryfflarna en bra balans mellan protein, fiber och bra fetter. Det gör att de inte bara gör sig bra som efterrätt utan också som en snabb frukost eller som mellanmål – en jackpot med andra ord. Kika in receptet och laga “hjärntryfflarna” du också.

Nu är det bevisat: Choklad gör dig lyckligare

Hjärntryfflarna

 • 1,2 dl havregryn1,2 dl osötade kokosflingor
 • 1,2 dl kakaonibs
 • 1,8 dl cashewsmör
 • 4 msk mörk choklad i bitar
 • 2 msk hampafrön
 • 2 msk chiafrön
 • 1/8 msk salt
 • 1 msk vaniljextrakt
 • 3,5 dl hackade medjool dadlar
 1. Blanda havregrynen, kokosflingorna, hampafrönen och chiafrönen i en mixer tills allt är helt blandat. Lägg i dadlar, cashewsmör och vaniljextrakt. Blanda tills massan börjar klumpa ihop sig.

 2. Blanda i chokladen och kakonibsen tills ingredienserna är en del av smeten.

 3. Rulla smeten till teskedsstora bollar.

 4. Lägg bollarna på bakplåtspapper i frysen. Ta ut bollarna när de är hårda, det tar cirka en timme. Förvara sedan bollarna i kylen.

 5. Låt tryfflarna vara framme några minuter innan du äter dem, så att de blir rumstempererade.

Utvald läsning