3 ostar kvinnor ska äta med gott samvete

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ost är generellt sett rikt på protein och kalcium. Det fina med den är att proteinet är av en sort som vår kropp lätt kan tillgodogöra sig. Proteinet mättar dessutom bra, medan kalcium binder fett och stärker skelettet.

Enligt vissa studier kan den som äter en kalciumrik kost hålla vikten lättare. Vissa ostar innehåller också mycket A- och B-vitamin och mineraler som zink och fosfor.

Dietisten Sussi Gustafsson tycker att ost är bra mat, speciellt för kvinnor som behöver ett extra tillskott av kalcium och för den som av någon anledning har valt bort mjölk i sin kost. Två skivor ost ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk.

–Man kan absolut äta någon skiva ost varje dag. Behöver man tänka på vikten finns det många magra alternativ. Keso och kesella är två exempel, säger hon.

Men det gäller att se upp, en del ostar kan vara feta och salta och bör ätas med viss måtta.

– Ost innehåller en del mättat fett och man bör fortfarande vara lite restriktivt med det, trots att åsikten om att mättat fett är enbart skadligt börjar svänga nu, säger Sussi Gustafsson.

Här är tre ostar du äter med extra gott samvete:

Parmesan

Parmesan ligger före andra ostar när det gäller innehåll av kvinnomineralet kalcium. Osten består i stort sett av koncentrerad mjölk och innehåller cirka 1 400 mg kalcium per 100 gram. Samma mängd vanlig hårdost, 28 procent fett, innehåller cirka 750 mg kalcium. Är även rik på B 12. Parmesan äts också efter maten av italienarna eftersom det sägs vara bra för tänderna och magen.

Chèvre

En av de A-vitaminrikaste ostarna. 100 gram ger 38 procent av dagsbehovet av vitamin A. Även rik på folsyra. Innehåller också B12, zink och selen. Getost har en fetthalt på runt 28 procent, men det finns även lite lättare varianter att köpa

Halloumi

Förutom kalcium är halloumi sprängfylld med fosfor. Även rik på B12. Perfekt att steka eller grilla.

Redaktionens tips
Dela på: