Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Bli friskare och piggare med probiotika

30 jun, 2011 
Probiotika är bra för tarmen!
Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage - fördelarna är fler än så!
Annons

Det är inte bara syrliga mejeriprodukter som innehåller denna typ av bakterier. De finns också rikligt i syrad mat, som exempelvis surkål och asiatisk kimchi. Det finns även juicer och smoothies med tillsatt probiotika, och du kan också hitta det som kosttillskott.

Probiotika har via studier visat sig nyttigt på många sätt. Bland annat kan dessa nyttiga bakterier ta kål på oönskade bakterier i mage och tarm.

Minskar risk för allergi

Den hälsosamma tarmflora som då bildas bidrar i sin tur till ett bättre immunförsvar och en fungerande mage. Även tarmens slemhinna påverkas positivt, något som forskare tror kan minska risken för intolerans och födoämnesallergi.

Det finns också probiotika som verkar smärtlindrande och därför kan lindra symptomen vid uppblåst mage och magont.

Men effekterna gynnar mer än bara mage- och tarm. Eftersom immunförsvaret bygger på en glad mage slipper du också förkylningar och andra infektioner i större utsträckning om du äter mat eller tillskott med probiotika.

AV: Jennie Sandberg BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Undvik förkylningen med smartaste maten!

Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

 

Annons