Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Stor guide: Bästa boten mot orolig mage

19 nov, 2014 
Kvinna med händerna på sin mage.
Har du ont i magen hela tiden, eller känner dig gasig och svullen? Här är de vanligaste dryckerna, kosttillskotten och metoderna som får din mage att må bra!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 sätt att lindra IBS-magenBrand logo
4 sätt att lindra IBS-magen

Uppdaterad mars 2021.

Probiotikaprodukter

De bakteriestammar som säljs i så kallad ”functional food” i livsmedelshandeln är vetenskapligt belagda genom studier. Tillverkarna har ofta satsat på sin ”egen” speciella verksamma bakterie som de själva gjort studier på.

Yoghurt, fil & drycker

Följande probiotikaprodukter säljs i vanliga mataffärer. Ett glas, en shot eller en tallrik yoghurt om dagen räcker.

ProViva: Finns som fruktdrycker, fil och shots i olika smaker. Verksam bakterie: Lactobacillus plantarum 299v.

Verums Hälsoyoghurt, Hälsofil och Drickyoghurt innehåller den aktiva bakterien Lactococcus lactis L1A. Yoghurtarna är dessutom laktosfria.

Actimel: Stärker kroppens immunförsvar och kan ha viss inflammatorisk effekt. Verksam bakterie: Lactobacillus casei DN-114 001.

Activia: Används både förebyggande och för att lugna en orolig och trög mage med gaser och uppsvälldhet. Verksam bakterie: Bifidus ActiRegularis.

Annons

Cultura Dofilus: Yoghurt med tre olika probiotiska mjölksyrabakterier: Lactobacillus casei F19, Lactobacillus acidophilus LA-5 och Bifidobacterium lactis BB-12.

Valio Gefilus Max Shot: Laktosfri yoghurtshot. Verksam bakterie: Lactobacillus casei F19.

Kosttillskott

Säljs på apotek och/eller i hälsokosthandeln.

ProbiMage: Kapslar. Verksam bakterie: Lactobacillus plantarum 299v. Studier visar att 8 av 10 upplever en förbättring.

Bifiform balance: Tuggtabletter. Verksamma bakterier: Lactobacillus GG och Bifidobacterium lactis BB-12.

Probiomax: Tuggtabletter med citrussmak. Verksam bakterie: Lactobacillus reuteri protectis.

...

Fiberprodukter

”Milda” fibrer håller tarmarna i form. Vattenlösliga fibrer är snällare mot en irriterad tarm än icke-vattenlösliga fibrer, som finns i exempelvis kli. Säljs på apotek och i hälsokostaffärer.

Kosttillskott

Följande fiberprodukter blandas ut med vatten eller juice och dricks dagligen enligt anvisning på förpackningen.

Annons

Sunwic: Pulver med vattenlösliga kostfiber från guarbönan från en indisk baljväxt. Används mot IBS, irriterad tarm och svullen mage.

Psyllium Fiber Pulver: Innehåller psylliumfrön , kallas också loppfrön. Normaliserar tarmfloran och tarmslemhinnan. Bra mot både förstoppning och diarré.

Regicol: Innehåller fibrer från skal av psylliumfrön, frukto-oligosackarider och acidophilus- och bifidobakterier.

Livsmedel

SPC-flakes: Specialbehandlade havreflingor som lindrar magbesvär vid IBS, särskilt bra mot diarréer men också mot ”orolig mage”. Man kan byta dina vanliga frukostflingor mot SPC-flakes, strö dem över fil eller yoghurt. Klassificerat som ”livsmedel för särskilda medicinska ändamål”.

...

Maten

En läkare eller dietist kan ge råd om kosten, bland annat att man ska äta regelbundet, hellre flera mindre mål än ett par stora. Syrade grönsaker, surkål och fil- och yoghurtprodukter med nyttiga bakterier är bra, liksom minst 30 minuters motion om dagen. Vissa IBS-magar är känsliga mot mycket fibrer, oftast de som har mest diarré och smärta. Välj vattenlösliga fibrer. Undvik alltför fet, hårt stekt och kraftigt kryddad mat, kaffe, alkohol och mat och dryck med konstgjorda sötningsmedel.

Annons

Läs mer: Svullen mage? Prova FODMAP-dieten!

Teer

Örtteer har traditionellt använts mot olika magproblem. Det är individuellt hur man reagerar på olika tesorter. Därför är det bra att först dricka lite av teet för att se vilken effekt det har på magen. Teerna säljs i hälsokostaffärer och i vissa livsmedelsbutiker.

Kamomill och pepparmynta verkar kramplösande.

Dr Yang’s Belly Balance-te är ett skonsamt te med bland annat de aktiva örterna angelikarot, ingefära, ginseng och honungsrostad lakrits.

Salus Anis/Fänkål/Kummin-te används traditionellt för bättre matsmältning.

...

Kroppsterapier

Är magen i uppror är det viktigt att lugna ner hela nervsystemet. Det finns flera kroppsterapier som kan lindra.

Avspänning: En stunds avspänning varje dag med hjälp av en cd-skiva med ett avspänningsprogram kan lindra och lugna. Sitt eller ligg bekvämt medan du gör avspänning. Finns att köpa i bokhandlar och på apotek.

Annons

Massage: Olika typer av massage kan minska smärta och ha lugnande inverkan på oroliga magar. Blodcirkulationen ökar, måbrahormonerna serotonin och oxytocin frisätts och spända muskler slappnar av. En mjukvariant är rosenmetoden.

Yoga, qigong, tai chi: Många tycker att mjuka österländska träningsmetoder lindrar IBS-symtom.

...

Mentala metoder

För den som lider av orolig mage kan det vara bra att hitta en egen metod som lugnar och ger balans, eftersom oro, rädsla och stress ofta förvärrar symtomen.

Kognitiv beteendeterapi: Via vårdcentralen kan man få remiss till KBT-psykolog eller själv söka direkt till en privatpraktiserande.

KBT-program på internet: Brjánn Ljótsson, psykolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har utarbetat ett KBT-program på nätet mot IBS. Hans studier visar att man kan minska symptom som magont, diarré och förstoppning med 40 procent med hjälp av KBT.

Hypnos: Forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har undersökt effekterna av hypnos och kognitiv terapi mot IBS. Studier visar färre besvärande magsymtom efter behandling med hypnos i kombination med KBT. Via vårdcentralen kan man få en remiss till en legitimerad psykolog med hypnosutbildning.

Mindfulness: Genom att lära sig mindfulness, medveten närvaro, kan man uppnå lugn och balans. Man kan prova på egen hand med vägledning av en bok och tillhörande cd-skiva eller cd-skivor, till exempel Mindfulness i vardagen (bok + cd) av läkaren Ola Schenström. Eller Mindfulness – övningar i sinnesnärvaro av Henrik Kok och Mark Williams. Även psykiatern Åsa Nilsonne medverkar.

AV: Charlotta Lindell BILD: Thinkstock

Annons