Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Ät efter säsong – här är vinterns 5 bästa råvaror!

17 jan, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
VInterns krispiga grödor är fulla av nyttigheter! Här är fem vintriga favoriter, fullproppade av vitaminer som hjälper till att hålla oss friska i förkylningstider!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tomater, jordgubbar och blåbär smakar som allra bäst under sommaren, då det är säsong för dem. Visserligen kan man köpa dessa livsmedel året om i butiken, men smaken är fattigare och priset högre än under sommarhalvåret.

Läs också: 9 supernyttiga råvaror du borde äta – varje vecka

Tur då att det finns en hel massa andra goda grödor som är aktuella under vintern och som vi kan njuta av under den mörka halvan av året. Att äta säsongsbetonat är bra för såväl hälsan som miljön och plånboken.

Här är 5 vintergrödor som innehåller massor av nyttigheter:

1. Morötter

Nog för att morötter är goda också som spröda primörer, men vintermorötterna kan vara minst lika söta och knapriga. Nyttiga är de också! Morötter innehåller bland annat A-vitamin och antioxidanter. Dessutom är de rika på betakaroten, lutein som minskar risken för hjärtinfarkt och alfakaroten, som minskar risken att dö i förtid med hela 39 procent.

Annons

Läs också: 8 råvaror som motverkar inflammation i kroppen

2. Pepparrot

Pepparroten har använts under lång tid både i matlagning och som läkemedel. Pepparrot är rikt på C-vitamin och bakteriedödande växtämnen. Den är slemlösande och kan hjälpa mot exempelvis hosta och halsont. Faktum är att pepparroten ibland kallas för naturens penicillin! Ät gärna pepparroten råriven tillsammans med smält smör som tillbehör till kokt fisk, eller riv direkt över köttet.

3. Grönkål

Grönkål är riktig supermat! Den är fullproppad av vitaminer som stärker immunförsvaret och skyddar oss mot sjukdomar. Antioxidanten vitamin C är bra för hudens elasticitet, vilket motverkar rynkor. Lutein skyddar ögonen och minskar risken för hjärtinfarkt, och folat förbättrar vår kognitiva förmåga och förebygger demens. Dags för grönkålsfrossa kanske?

Läs också: 3 råvaror som kan ge dig smärta i lederna

4. Rödkål

Precis som sin kusin grönkålen, är rödkålen en riktig hälsobomb. Den är bland annat rik på C-vitamin, fibrer och järn. Dessutom anses rödkål ha egenskaper som skyddar mot cancer. Den innehåller också kalium, som har en blodtryckssänkande effekt och på så vis kan rödkål faktiskt minska risken för hjärtinfarkt. Alla antioxidanter som rödkål innehåller leder till minskad träningsvärk, förbättrad hjärnfunktion, bättre immunförsvar och sänkt blodsocker (tack vare ämnet pektin). Rensning av toxiner och slaggprodukter, är ytterligare exempel på positiva effekter som du kan få av att äta kål.

5. Kålrot

100 gram kålrot innehåller 57 milligram C-vitamin, det vill säga mer än en apelsin! Kålroten är dessutom fiberrik och ger en skön mättnadskänsla. Dessutom kan kålroten hjälpa till att sänka GI-värdet, få bukt med en trög mage och har en positiv effekt på blodkärlen.

Läs också: 10 livsmedel som ger dig bra syn

Källa: Säsongens bästa  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons