Alltid sötsugen? Det kan bero på dina gener

Känner du att det är omöjligt att stå emot ditt sötsug? Har du kanske till och med utvecklat ett sockerberoende? Nu har svenska forskare hittat en genetisk förändring som har betydelse för vår sockerkonsumtion.

Det är ämnet ghrelin, som även har en viktig roll vid exempelvis alkoholberoende, som ligger bakom suget.

Ghrelin är en aptitökande substans som aktiverar hjärnans belöningssystem. Det innebär att när man är hungrig höjs nivån av ghrelin som aktiverar hjärnans belöningssystem, vilket ökar motivationen att söka efter mat.

I den nya studien undersökte forskarna arvsmassan hos en grupp svenskar. Resultatet visar att personer med förändringar i ghrelingenen har ett högre sockerintag än de som saknar dessa förändringar. Detta samband ses alltså även hos personer med hög konsumtion av alkohol.

Forskarna har även bedrivit försök på råttor – och där såg de att när man blockerade ghrelinet minskade råttorna sitt intag av socker, och var samtidigt mindre motiverade att söka efter sockret.

– Detta tyder på att ghrelin är en stark drivkraft att söka efter belönande substanser såsom socker eller alkohol, säger forskaren Elisabet Jerlhag på sektionen för farmakologi vid Sahlgrenska akademin.

– Denna kunskap kan också underlätta för samhället att se på beroendetillstånd som en sjukdom och kan medföra att dessa personer lättare kan få den behandling de behöver, fortsätter hon.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstck

Läs mer:

Testa dig själv: Är du sockerberoende?
Hur tar jag mig ur mitt sockerberoende?
Sockerspecial – så blir du av med sötsuget…
Dolt socker kan ligga bakom din övervikt
Dietisten: Se upp för det dolda sockret!

Utvald läsning