6 goda anledningar till att frossa i plommon

De senaste åren har plommon, och då särskilt katrinplommon, varit i fokus för forskarnas intresse. Detta eftersom katrinplommon stärker skelettet och kan förebygga benskörhet. I studier har man sett att kvinnor i klimakteriet som äter antingen 50 gram torkade plommon eller fem färska plommon om dagen får starkare ben efter sex månader. Men det är inte enda anledningen till att plommon är så bra!

Läs även: Frukt och grönt som får dig att gå ner i vikt

Därför är plommon så bra:

1. Kalorisnåla

100 gram färska plommon innehåller bara 47 kalorier (en portion är 125 gram). Katrinplommon innehåller 251 kalorier per 100 gram.

2. Rika på antioxidanter

Polyfenoler och klorogensyra är några exempel. Den sistnämnda är det ämne i kaffe som gör drycken så hälsosam. Plommon innehåller också en del C-vitamin.

Läs även: Testa dig själv: Får du i dig tillräckligt mycket frukt och grönt?

3. Antiinflammatoriska

I studier har man sett att polyfenoler kan minska inflammation vid exempelvis tarmsjukdomen Crohns.

4. Stärker skelettet

Plommonen förhindrar ben från att brytas ner hos kvinnor efter klimakteriet. När man jämfört olika torkade frukter sticker katrinplommonet ut rejält när det gäller att boosta benhälsan.

Läs även: Recept: Gino på plommon

5. Rika på mineraler

Kalium och magnesium är de mineraler plommon innehåller mest av. Kalium är bra för blodtrycket, medan magnesiumbrist kan orsaka benskörhet.

6. Rika på fibrer

Men de har också laxerande effekt – så var försiktig om du har känslig mage!

Läs även: Så gör du kalorisnål råggröt med plommon

Utvald läsning