Artikeln innehåller reklamlänkar
Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

6 goda anledningar att äta mer vegetariskt

26 jan, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Grönt är skönt och allt fler börjar inse fördelarna med att äta en helt eller delvis vegetarisk kost. Är du ännu inte övertygad? Här listar vi sex goda anledningar till att börja äta mer grönt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns massor av anledningar att äta mindre kött, eller inget alls om man vill det. Här listar vi några vettiga anledningar för dig som vill dra ner men har svårt att hitta motivationen. Eller kanske behöver du övertala någon annan där hemma som inte är lika villig att dra ner på köttet…

1. Det är bra för hälsan

Det finns flera hälsovinster med att övergå till en helt eller delvis vegetarisk kost. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket. Flera för vår tid vanliga vällevnadssjukdomar, som åldersdiabetes, njursten och fetma, har åtminstone delvis ett samband med det vi äter — däribland stora mängder kött.

2. Du får i dig alla viktiga näringsämnen

Det är en utbredd myt att vi måste äta kött för att få i oss alla näringsämnen vi behöver. Faktum är att det går att hitta fullgoda alternativ till kött, bara man vet var man ska leta. Till exempel finns det mängder av protein i fullkorsprodukter och baljväxter, omega 3-fett hittar man i rapsolja och valnötter, och järn finns i nötter och gröna bladgrönsaker. På Livsmedelsverkets hemsida finns många bra tips på vilka råvaror som innehåller vilka näringsämnen.

Annons

Tips! Just nu kan du köpa tidningen Vardagsvego till specialpris i Hemmets butik!  (reklamlänk)

 

3. Det är billigare

Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken! Det är betydligt billigare att äta vegetariskt än kött, framför allt om du väljer rotfrukter, grönsaker och baljväxter som bas i din matlagning. Det finns också dyrare alternativ i butikshyllan, som tofu och olika sojaprodukter, men dessa är inte nödvändiga för att du ska få en fullgod måltid med alla näringsämnen.

Regnskog i Latimamerika skövlas för att skapa betesmark. Bild: IBL Bildbyrå

4. Du gör miljön en tjänst

Att äta mer vegetariskt är inte bara bra för hälsan, det gynnar miljön också! Köttindustrin kräver stora ytor för att ge plats åt alla djur. Följden blir att till exempel regnskogar i Latinamerika skövlas för att skapa betesmark åt biffdjur och ge plats för sojabönsodlingar som sedan blir djurfoder. Köttproduktionen genererar också stora kväveutsläpp som leder till övergödning av våra hav och sjöar.

Annons

Köttindustrin står för en betydande del av världens utsläpp av växthusgaser. Kor och får släpper ut stora mängder metan, och även djurens avföring, gödsel och foderproduktion står för stora utsläpp.

5. Inga djur far illa av vegetarisk kost

I många länder behandlas djuren på ett inhumant sätt. Från Danmark har det rapporterats om grisar som spänns fast i stålburar så att de inte kan röra sig när de har kultingar. Även om vi i Sverige har ett starkt djurskydd finns det problem inom djurhållningen också här– bland annat i samband med slakt då rapporter visat exempelvis att många kor utsätts för slag, sparkar och elstötar på svenska slakterier.

6. Det är SÅ gott

Det finns ytterligare en anledning till att börja äta mer vegetariskt och det är helt enkelt att det är så gott! Testa att ersätta köttet någon eller några dagar i veckan med vegetarisk mat – du kommer garanterat inte att ångra dig! På internet finns mängder av goda och nytänkande recept på vegetarisk mat som kittlar smaklökarna, och utbudet av gröna kokböcker ökar stadigt.

Här är några favoriter hos Hemmets.se :

Grön lasagne med parmesanost

Örtdoftande rotfruktsgryta

Lyxpizza med fikon och kantareller

Källor: Livsmedelsverket, Vegetarian.se, Naturskyddsföreningen, Djurens rätt

 

Våga vegetariskt – 10 lätta och lättlagade recept

green-kitchen-stories

Läs också: Våga vegetariskt – 10 lätta och lättlagade recept

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons