Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

4 nyttiga livsmedel du nog ätit på HELT fel sätt!

10 aug, 2016 
Sättet som vi vanligtvis äter en del livsmedel på är helt fel, visar studier. För att inte gå miste om viktiga näringsämnen är det så här nyttigheterna ska ätas!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

 1. Broccoli

Grönsaken innehåller mängder av C-vitamin, antioxidanter och järn, som tyvärr till stor del försvinner när du kokar den. För att bibehålla näringsämnena ska du i stället ångkoka broccolin försiktigt, så att den bara precis mjukas upp.

2. Jordgubbar

Här är bäret som är fullproppat med fibrer, antioxidanter och C-vitaminer och även innehåller järn. Men vitamin C är känsligt för ljus och syre – och försvinner successivt när du skurit i jordgubben. Vänta därför med att skiva jordgubbarna eller servera dem hela.

LÄS MER: Så kan jordgubbar hjälpa dig att gå ner i vikt

3. Vitlök

Vi är nog många som gillar att smaksätta maten med vitlök – och eftersom löken innehåller ett enzym som motverkar cancer är det utmärkt ur hälsosynpunkt. Till skillnad från jordgubbar gynnas dock enzymet av att exponeras för ljus och syre, och vitlöken bör därför skäras upp cirka 10 minuter innan den används.

4. Yoghurt

Har du lagt märke till vätskan som ibland flyter ovanpå yoghurten när förpackningen är nyöppnad? Häll inte ut den i vasken. Vätskan heter vassle och innehåller mängder av vitamin B12, protein och kalcium. Blanda i stället in den i yoghurten för maximal näring.

LÄS MER: 5 goda anledningar till att vitlök helt enkelt är bäst

 

Källor: Health.com och Vardagspuls.se

Artikeln är tidigare publicerad på allas.se.

Annons