Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Bästa hälsomaten 2023: Här är årets vinnare i MåBra-valet

05 jan, 2023 
AvMåBra-valsjuryn 2023
Vinnare i MåBra-valet
En kunnig jury har sagt sitt: Här är livsmedlen som gör vardagen lite nyttigare. Det här är vinnarna i årets MåBra-val 2023!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje år har både producenter och läsare möjlighet att nominera sina hälsofavoriter till årets MåBra-val. En kunnig jury sätter (bokstavligt talat) sedan tänderna i det stora urvalet för att granska och smakar sig igenom samtliga produkter. Innehållsförteckningar och näringsdeklarationer synas, men vi tar också hänsyn till hållbarhet och klimatpåverkan.

De nyheter som bockar av samtliga kriterier vill vi rekommendera lite extra – och här är vinnarna i årets MåBra-val 2023!

Se också: Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaretBrand logo
Är det bra eller dåligt att värma maten i mikron? Här får du svaret

Årets bröd: Wasa knäckebröd mersmak

Wasa knäckebröd mersmak

Kort ingredienslista innebär oftast en hälsosam produkt! I de här knapriga godingarna hittar du fullkornsråg, havre, tranbär, jäst och salt. Fiberrikt och gott till frukost eller mellanmål.

Annons

Årets snacks: Finn Crisp creamy ranch

Finn Crisp creamy ranch

Snacksa lite nyttigare. Dessa godbitar innehåller 60 procent mindre fett än vanliga chips och är bakade med 100% fullkornsråg. Förutom god smak av ost, lök och tomat tillför de viktiga fibrer – och fredagsmyskänsla!

Årets pålägg: Bärta helbit

Bärta helbit

Skiva på Bärta på rågbrödsmackan, toppa med grönsaker – och du har en god, hälosam och klimatvänlig lunch. Tack vare fermenteringsprocessen är den rik på umami och svenskodlade gula ärter gör både protein- och fiberinnehållet högt.

Annons

Årets fisk: Findus fröbakade fiskfileer

Findus fröbakade fiskfileer

Vi är alldeles för många som äter för lite fisk. Men nu blev ursäkterna just färre. Här får du nämligen en god och nyttig fiskmiddag på 20 minuter. Näringsvärdet på dessa fiskpinnar deluxe är toppen; fisk är proteinrikt (=mättande) och fröna bidrar med nyttiga fettsyror

Årets godsak: Dave & Jon's dadlar

Dave & Jon's dadlar

Är du sugen på sura flaskor, söta persikor, saltlakrits, hasselnötter eller salt karamell, men vill minska på godisätandet? Prova då dessa dadlar! Förvånande lika vanligt godis, både vad gäller konsistens och smak - och detta trots att inget socker är tillsatt.

Annons

Årets färdigrätt: Garant bowls med cashew meetly

Garant bowls med cashew meetly

Mer än 50 procent grönsaker, fullkornsris och så den nya spännande råvaran cashewmeetly. Cashewmeetly är cashewäpple, alltså själva frukten, som annars slängs, när man plockar ut cashewnöten. Texturen är köttliknande och smaken är sötsyrlig med mycket umami. Bowlsen finns i kryddig indisk variant och i fräsch koreansk.

Årets frukost: Risenta crunchy granola mandel & hasselnöt

Risenta crunchy granola mandel & hasselnöt

Den här granolan smakar ungefär som om den man själv gör hemma i ugnen, vilket såkart är ett riktigt bra betyg. Knaprigt värre, sött från dadlar och så får jag i mig både havre, hasselnötter och mandlar! En deciliter innehåller ungefär 6 gram protein och är full av hälsosamma omättade fettsyror.

Annons

Årets bas: Svenskt kornris från Frebaco

Ännu ett svenskt ”ris” har sett dagens ljus. Denna gång är det korn som ligger i förpackningen. Korn innehåller långsamma kolhydrater, en del protein och är rikt på fibrer. Liksom havre utgörs en del av fiberinnehållet av de lösliga fibrerna betaglukan, som har en förmåga att bidra till sänkt kolesterol. Koktiden är en kvart, så funkar till vilken vardagsmiddag som helst.

Årets vego: Scans Vegobullar

Vegobullar

Numera finns så många olika vegobullar att man verkligen kan hitta sina favoriter – här är definitivt en av dem! Juryn testade både med potatismos och pasta och båda måltiderna fick högsta poäng. Att de här vegobullarna är gjorda på svensk åkerböna och gråärt gör inte saken sämre.

Annons

Årets törstsläckare: Alpro rågdryck

Alpro

Roligt med ett alternativ till havredryck och ännu roligare att man använt råg. Drycken är lite krämig med god smak och den är berikad med B12, riboflavin och D-vitamin – viktigt för alla veganer. Rågen kommer från Finland och drycken produceras i Blekinge. Heja nordisk mat!

Årets tillbehör: Findus ugnsgrönsaker

Findus ugnsgrönsaker

Alla har inte en trädgård och alla har inte den tid och ork som behövs till att skala och hacka – så tack för ett enkelt och bra alternativ. Denna rotfrukts- & grönsaksmix med potatis, brysselkål, broccoli, morot och rotselleri med smak av oregano och timjan tar bara 20 minuter i ugnen och är full av smak, krisp och näring.

Annons

Årets snabbmat: For real foods pizza

For real foods pizza

Att kunna claima ”rik på bland annat vitamin C, vitamin D, vitamin B12, zink och koppar” på en pizza tillhör inte vanligheterna. Men så blir det när man använder sig av bottnar gjorda av vitkål eller kyckling (!) i stället för vete. De här pizzorna är bakade i Sverige och smakar precis så man vill att pizza ska smaka.

Juryn i årets MåBra-val bestod av:

Jennie Sandberg: Hälsojournalist och samt chefredaktör och ansvarig utgivare.

Sandra Hiort: Kost- och träningsredaktör, lic.kostrådgivare samt editionschef.

Maud Onnemark: Chefredaktör Matmagasinet, matbloggar och tv-kock.

Karin Magnusson: Legitimerad dietist.

Foto: PR

Annons