Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

10 goda matvanor du bör börja med 2017

01 feb, 2017 
Joel Linde
Nya matvanor 2017.
Här är tio av våra bästa tips för en god och samtidigt nyttig kosthållning under 2017.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En månad in på ett nytt år och många känner att det fortfarande finns möjlighet till nystart på ett eller annat sätt. Även om vi inte gett oss själva ett traditionellt nyårslöfte kanske vi har några generella mål att sträva mot, och ett av dem är ofta att börja med fler hälsosamma vanor och sluta med de dåliga.

För att göra 2017 lite nyttigare har vi listat 10 bra matvanor du definitivt bör skaffa dig, om du inte redan gjort det.

1. Drick kranvatten

Vatten i flaska är ungefär 1 000 gånger dyrare än kranvatten, det leder till enormt mycket större klimatpåverkan och det är, tvärt emot vad många tror, ofta betydligt fler bakterier i det. Ändå köper svenskar över 200 miljoner liter vatten på flaska varje år.

2. Om du äter kött, ät svenskt kött

I Sverige används väldigt lite antibiotika i djuruppfödningen, men så är det inte i andra länder. I Tyskland, Italien, Spanien och Cypern är användningen högst, men även i Irland och Danmark är användningen betydligt högre än i Sverige, skriver WWF. Antibiotika förekommer inte i köttet vi äter, men användningen i produktionen ger indirekta effekter på vår folkhälsa, eftersom det leder till ökad antibiotikaresistens bland bakterier. Multiresistenta bakterier orsakar ungefär 700 000 dödsfall varje år. Det bästa vi kan göra för att motverka multiresistens i Sverige är att inte äta importerat kött.

Annons

3. Ät bara dessa frukter om de är ekologiska

Att äta ekologiskt är i många fall ett hälsosamt val, men ofta kostar det också lite mer så det kan vara svårt att bara välja ekologiskt. Om du ska prioritera bör du alltid köpa dessa fem frukter ekologiska: citrus, päron, äpple, banan och vindruvor.

4. Drick citronvatten

Citroner sägs boosta immunförsvaret och motverka både virus- och bakteriella angrepp. Dessutom kan de ge viktnedgången en skjuts och är laddade med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Ägg

5. Ät mer ägg

Att ägg är nyttigt är det få som ifrågasätter, men forskning visar att det är ungefär dubbelt så nyttigt som vi trott. Det man har funnit är att D-vitaminet som finns i ägg är av en annan typ som är betydligt mer potent och således nyttigare än ”vanlig” D-vitamin.

Annons

6. Drick vin

Det finns ändligt med fördelar med att regelbundet dricka måttligt med vin. Det kan till exempelt minska risken för bröstcancer, tarmcancer, depression och demens, och mycket annat. Det är dock viktigt att ha koll på mängden!

7. Drick choklad

Vanlig choklad kan vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som sägs vara verksamt även mot hosta.

Choklad

8. Ät choklad

Genom att äta mer choklad gynnar vi våra kognitiva funktioner såsom minne, inlärning, problemlösning, uppmärksamhet och koncentration. Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de positiva effekterna.

9. Ät ost

Forskare menar att den avgörande faktorn för en lyckad viktnedgång handlar mer om vilka bakterier vi har i magen än antalet kalorier på tallriken. Ost, men även choklad och rödvin är livsmedel som främjar en god bakteriekultur i magen.

10. Ät rabarber

Tillagad rabarber innehåller en mycket hög koncentration av antioxidanterna polyfenoler, som enligt tidigare studier visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons