Annons

Annons

Ny metod avslöjar din verkliga ålder

Siffran som står i ditt pass behöver inte överensstämma med din egentliga fysiska ålder. Nu har forskarna skapat ett nytt test som avslöjar hur gammal din kropp faktiskt är.


Med hjälp av ett vanligt blodprov är det nu möjligt att ta reda på hur gammal din kropp egentligen är. Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en metod för att se hur livsstilen har påverkat din kropp och dessa olika organ.

Annons

I studien har de analyserat ett antal olika proteiner i blodprov från 1 000 personer och upptäckt att man på det viset kan dra slutsatser om varje individs biologiska ålder.

Läs mer: Så tränar du dig till en yngre kropp

– Genom att analysera proteiner i blodprov kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet.

Faktorer som stress, rökning och läskdrickande kan få kroppen att åldras upp till 6 år snabbare. Men det finns också vanor som föryngrar kroppen i samma utsträckning, till exempel att äta fet fisk, dricka kaffe i måttliga mängder och motionera regelbundet.

Läs mer: Nya fastemetoden gör dig yngre och slankare

Genom att göra dessa typer av blodprov hoppas forskarna att dels kunna motivera människor att lägga om sina vanor – och dels kunna följa upp resultaten av sådana livsstilsförändringar.

 

Källa: Forskning.se

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Läsk är en riktig hälsobov. Förutom att ett glas innehåller en hel del kalorier, kan det öka risken för bland annat cancer, diabetes och depression.

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!
Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

 

Tankarna som förlänger livet

Tänk om, tänk rätt - och lev längre!

Tänk rätt – och lev längre. MåBra guidar dig till nya tankesätt som gynnar hälsan!
Läs mer: Tankarna som förlänger livet
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…