Annons

Annons

Ny forskning: Kaffe kan ge dig PMS

Kaffe är nyttigt för en massa saker – mot depression, för minnet och hjärtat bland annat. Men för kvinnor finns det också en mörkare sida: Det kan förvärra din PMS.


Kaffe är inte bara Sveriges nationaldryck – omkring 90 procent av världens befolkning konsumerar koffein på ett eller annat sätt. Däremot ligger vi svenskar på topp tre, med i genomsnitt tre koppar kaffe per person och dag.

Annons

Kaffe har många positiva hälsoeffekter på kroppen. Det kan motverka depression, förbättra minnet och stärka hjärtat bland annat.

Men är du kvinna och häver i dig av det svarta guldet finns det några saker du bör veta. Som att kaffe får blodkärlen att vidga sig i brösten och kan ge svullna och ömmande bröst – som vid PMS. Det visar en studie från Duke University.

Studien visade också att 61 procent av kvinnorna som sedan slutade eller drog ner på sitt koffeinintag slapp smärtorna (tack och lov).

Fem livsmedel som lindrar din PMS

Samtidigt visar en studie från Oregon University att koffein kan förvärra PMS. Kvinnor som dricker mycket kaffe kan uppleva intensivare PMS-besvär än nödvändigt, eftersom koffein orsakar oro som leder till stress som förvärrar flera PMS-symptom.

Det finns också en studie gjord på University of Iowa Health Care, som visar att kvinnor med fibrocystiska bröst kan uppleva mer obehag i brösten av just koffein. Fibrocystiska bröst kännetecknas av att bröstvävnaden känns klumpig eller repliknande, det är inte farligt eller ovanligt men kan göra att du känner mer smärtor i brösten före mens.

SÅ: Om du vill dämpa din svåra PMS – försök dra ner på kaffekopparna de två sista veckorna före mensen. Vad än värre är: Choklad innehåller också koffein och bör undvikas helt för bästa effekt…

Lycka till!

Källa: Live Strong

Så gör du morgonkaffet supernyttigt

Kaffe kan ge PMS

Läs mer: Så gör du morgonkaffet supernyttigt

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…