Annons

Annons

Därför kan du äta mer choklad än vanligt dagarna innan mens

dagarna innan mens ökar din förbränning
Prisa forskningen! Visste du att vi bränner mer fett dagarna innan mens? Det betyder att PMS-sötsuget kanske inte behöver paja dieten trots allt.

Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Många säger att humöret dalar, orken sinar och sötsuget tar en rejäl fart. Godishyllan lockar mer än vanligt och det verkar inte finnas något stopp på hungern.

Annons

För de som kämpar med en diet kan det vara extra svårt att hålla sig inom ramarna.

Känner du igen dig?

Nu finns det all anledning att unna sig en bit choklad efter maten dagarna innan mens. Dessa dagar utsöndrar du nämligen mer av progesteron, ett könshormon som får din förbränning att stiga med 5-10 procent i vila. Det innebär att om du har en basalförbränning* på 1500 kalorier förbränner du mellan 75-150 kalorier extra per dag – utan extra ansträngning.

Gilla MåBra på Facebook
mens kalorier jogging

Passa på att träna högintensivt veckan innan mens för att utnyttja den höga förbränningen maximalt!

Så här ligger det till:

Under mensen har vi låga nivåer av båda könshormonen östrogen och progesteron. Därefter, i en period på cirka två veckor, ökar östrogennivåerna fram till nästa ägglossning. Därefter är det progesteron som dominerar fram tills nästa menscykel och det är under denna period som vår förbränning ökar, enligt studien Effects of the menstrual cycle on excess postexercise oxygen consumption in healthy young women.

Hur kan det vara så här? Med största sannolikhet handlar det om att progesteronhormonet triggar lipolysprocessen, den process som frigör fett från fettcellerna.

Med andra ord: njut av den där chokladbiten!

*Basalförbränning: Ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…