Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Test visar: Billig hudcrème bättre än dyr

16 apr, 2021 UPPDATERAD 13 dec, 2021
Avvivvi Alström
En kvinna håller en burk hudcrÈme i sin hand
Kan en billig hudcrème köpt i matbutik hjälpa mot rynkor? Ja visst! Här förklarar hudexperten Johanna Gillbro varför dyra crèmer inte alltid är bättre.
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Spelar prislappen någon roll för hur effektiv en en anti age-crème är mot rynkor och pigment? Troligen inte. I ett stort test som SVT:s Sanningen om hudvård har gjort visade sig en crème för några tior bättre än betydligt dyrare produkter.

I testet användes en fet fuktkräm som placebo. Den säljs för runt 20 kronor i en vanlig matbutik.

Den jämfördes med sju andra crèmer, varav fem innehöll ”mirakelingrediensen” retinol, som är ett förstadium till A-vitaminsyra.

Annons
Johanna Gillbro är doktor i dermatologi. Foto:
Johanna Gillbro är doktor i dermatologi. Foto:

Därför ska du inte köpa retinol på burk

Det finns studier som visar att retinol kan göra huden slätare. Men retinol är ett känsligt ämne som kan brytas ner av ljus och värme. I vissa retinolprodukter i butik kan ingrediensen redan ha brutits ned.

I en tidigare intervju med MåBra säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi, och en av experterna i SVT:s program, att man helst ska köpa retinol i en lufttät pumpflaska. Då kommer den inte i kontakt med syre. Produkten bör också förvaras i kylskåp.

Annons

Så gjordes testet av anti age-produkter

I testet fick sammanlagt 80 personer prova sju produkter på den ena ansiktshalvan och en placebo-produkt på den andra. Man mätte sedan pigmenteringar och rynkor med 3 D-kamera.

Placeboprodukten visade sig ge ett bättre resultat än de sju, andra anti age-produkterna.

Förklaringen? Det räcker oftast med att använda en vanlig fuktcrème med fett och fukt för att motverkar ålderstecken.

Den här crèmen är bäst mot rynkor

Fukt och fett motverkar bland annat torrhetsrynkor genom att hålla kvar fukten i huden. Men det gäller att välja rätt fuktbindare. Glycerin är en gammal klassiker som har hängt med länge. Det används som fuktbindare i både medicinska hudcrèmer och vanlig hudvård eftersom det motverkar torr hud effektivt.

– Andra bra, väldokumenterade ämnen som binder och bevarar fukt är karbamid (urea), allantoin, mjölksyra och panthenol, säger Johanna Gillbro till MåBra.

Annons

Men vilken fuktcrème var det då som vann då SVT:s test? Jo, en vanlig, klassisk blå burk med Nivea, som kostar några tior i butik ... Du kan läsa mer om crèmen och köpa den här (reklamlänk).

nivea hudkräm
Klicka på bilden för att komma direkt till hudcrèmen.

Andra bra och prisvärda ansiktscrèmer:

MåBra har samlat tre prisvärda favoriter som återfuktar ansiktet bra.

Dagcrème för normal till torr hud, Facial Moisturising Lotion – CeraVe

Facial Moisturising Lotion är en djupt återfuktande hudcrème med hyaluronsyra, ceramider och niacinamid. Den tjockare crèmen ger ordentligt med fukt till ansiktet och stärker också hudens barriär. Hudcrèmen kommer i en smidig och hygienisk tub.

Annons

Här kan du läsa mer om Facial Moisturising Lotion (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ekologisk ansiktscrème, Balm of Radiance Nourishing Face Creme – La Provencale Bio

En ekologisk ansiktskräm anpassad för torr hud. Trots en tjock och fyllig konsistens sjunker ansiktskrämen in fantastiskt i ansiktet. Huden känns härligt återfuktad hela dagen.

Här kan du läsa mer och köpa produkten (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Lystergivande ansiktscrème, Instant Glow Day Cream Vitamin C – L300

Upplever du att din hud känns trött och glåmig är Instant Glow Day Cream Vitamin C från plånboksvänliga L300 en bra produkt i din hudvårdsrutin. Ansiktscrèmen har ljusreflekterande skimmer som ger illusionen av en klar hud med fin lyster. Den innehåller också Vitamin C som även den ger lyster och en fin hudton, samt har positiva egenskaper för cellförnyelsen.

Annons

Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: TT

Annons