Hudterapeuterna: Så anpassar du din hudvård efter årstid

31 okt, 2022 
Elin Fagerberg och AnnaKarin Wahlberg
Hur tar slipper man eksem, rodnader och andra besvär under den kalla årstiden? Här är hudterapeuternas bästa tips för en frisk hud i vinter!
Annons

Intresset för hudvård har ökat kraftigt under pandemin och idag lägger vi stora pengar på att hålla huden frisk. Bara i Sverige omsätter skönhets- och hygienprodukter cirka 19 miljarder kronor varje år.

Men frågan är om vi köper rätt produkter eller om vi kastar pengarna i sjön genom att använda sådant som kanske förvärrar våra hudproblem? Både ja och nej, menar Elin Fagerberg som tillsammans med AnnaKarin Wahlberg har skrivit boken Hudnära - Hudterapeuternas hemligheter. De driver också podden Hudvårdsdjungeln tillsammans.

Se också: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

– I dag är vi mer pålästa när det gäller hudvård och ingredienser. Men ibland använder vi produkter på fel sätt eller för ofta och det gör att vi kanske förvärrar våra hudproblem omedvetet, säger Elin Fagerberg, som är auktoriserad hudterapeut, precis som kollegan AnnaKarin Wahlberg.

Annons

Vi överbehandlar ofta vår hud

Det stora intresset för hudvård har gjort att många är alltför flitiga med att ta hand om sin hud. Tumregeln när det gäller hudvårdsprodukter är numera ”färre men värre”.

Skönhetsråden som värnar om din hud, plånbok – och miljön!

– Förr var produkterna mer mysiga och smörjande medan dagens produkter är mer aktiva. Om du använder dem fel kan huden reagera med utslag och eksem. Det gäller särskilt om man köper en produkt bara för att en kändis i sociala medier har sagt att den är bra.

Du kan behöva ha en annan hudvårdsrutin på vintern

Elin Fagerberg menar att det inte behöver vara något fel på kändisprodukter men de är antagligen inte anpassade utifrån din hudtyp, utan kändisens. Lika liten är sannolikheten att den favoritcréme du hade i 20-årsåldern är anpassad för din hud när du är 50. Vår hud skiftar nämligen tillstånd genom hela livet:

– Hudens behov förändras i förklimakteriet, då kan den skifta från torr till fet för att i menopausen åter bli torr men också mer känslig. Att anpassa hudvården efter huden och årstiden är A och O.

Annons

– Hudtypen förändras beroende på säsong också. Ofta behöver man mer näringsrika crèmer på vintern och det gäller även en fetare acnehud. Och det är ett misstag att låta den feta huden torka ut, enligt Elin. Det kan förvärra acnen. Även fet hud behöver fukt och vård, men av rätt sort.

– En torrare hud kan behöva ett fuktserum följt av en mer näringsrik och fet klimatcrème på vintern, säger Elin Fagerberg.

En upplevd torr hud kan egentligen vara fet – och tvärtom

Vill man garanterat få valuta för pengarna när man köper hudvård ska man vända sig till en auktoriserad hudterapeut för råd.

– Det är lätt att man missuppfattar sin hud. En hud som man tror är torr kan i själva verket vara fet och yttorr. Sådant kan en hudterapeut upptäcka.

4 tips för en frisk hud

  1. Du kan med fördel använda ditt fuktserum, gärna med hyaluronsyra, eller en ansiktsolja på läpparna för att ge extra mycket fukt och fett till huden. Fortsätt med att applicera ditt läppbalsam ovanpå.
  2. Ögonen kan bli irriterade och röda av nagellack. Försök att inte pilla i ögonen när du har målat naglarna. Även när lacket har torkat ordentligt.
  3. Om du lätt får finnar på rygg, överarmar och dekolletage kan du testa att använda akneprodukter för ansiktet även där.
  4. Addera en ansiktsolja i din hudvårdsrutin vintertid. En normal hud har tendens att bli torr över tid och vid klimatväxlingar.

Foto: Sara Arnald

Annons