Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

11 vanliga skönhetsvanor – som du behöver sluta med redan idag

16 maj, 2022 
kvinna kollar sig i spegeln
Efter en lång tid hemma fick hår och hud vila, men nu när du äntligen får träffa folk igen är det så lätt att hamna i dåliga vanor. Här är 11 skönhetsvanor du kanske gör, men som du allra helst ska undvika.
Annons

Du kanske blåser håret varje morgon, är noga med hudvård, smörjer in ansiktet med nattkräm varje kväll – och plockar brynen på samma sätt som du alltid gjort. Vissa skönhetsvanor gör du för att du gillar dem, de sparar dig tid på morgonen eller ger dig de resultat som du önskar och behöver. Du kanske inte alltid tänker på varför du gör saker på ett visst sätt, det är något som händer av farten. Känner du igen dig?

Ofta skapar du din egen skönhetsrutin. Du vet vad som funkar för just dig, ditt hår och din hud. Men visste du att vissa vanor kan göra mer skada än nytta? Här nämner vi vanliga 11 skönhetsvanor som kan vara bra att sluta med redan idag.

Se också: Torr hud? 3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

11 vanliga skönhetsvanor som kan vara bra att sluta med redan idag

Tvättar du håret varje dag? Brukar du bita på naglarna när du är nervös eller stressad? Här får du veta anledningen till varför du ska sluta med det (och mycket annat).

Annons

1. Du klämmer porer och finnar

Finns det något så irriterande som en synlig por eller finne i ansiktet? Njae, antagligen är du inte ensam med att vilja klämma dem. Tyvärr gör just den handlingen situationen värre. Du kan få bakterier i huden, vilket kan förvärra problemet och ge dig fler finnar. I värsta fall kan du få fula ärr som aldrig läks.

Tips! OM du mot förmodan behöver klämma en finne, kom ihåg att tvätta händerna innan. Använd två bomullspads som hjälp och rengör området noggrant efteråt.

2. Du tvättar håret för ofta

Det finns många saker som kan påverka att håret upplevs smutsigt och fett. Hormoner, träning flera gånger i veckan eller att du vintertid använder mössa. Den bästa känslan är ju ett nytvättat hår och ibland är det just det som gör att vi väljer att tvätta det alldeles för ofta, i värsta fall varje dag. Genom att tvätta håret för ofta påverkas dina hårsäckar och de börjar producera mer talg, vilket i sin tur gör att varje hårstrå bildar mer fett. Med andra ord: Ju oftare du tvättar håret, desto mer fett bildas och håret upplevs som smutsigt.

Kvinna som tvättar sitt hår
Tips! Ha som vana att tvätta håret två dagar i veckan, det räcker. De dagar när du upplever att det känns smutsigt kan du istället använda torrschampo.

3. Du sover med smink

Rengöringen är i princip den viktigaste delen i din skönhetsrutin, en rengjord hud har nämligen möjligheten att ta emot alla viktiga och näringsrika ingredienser som serum och kräm innehåller. Ibland när varken tid eller ork finns är det så lätt att fuska – eller i värsta fall somna med sminket på. Under en hel dag samlas damm, smuts och andra orenheter på huden, som kan täppa till porer och göra huden i obalans. Även i makeupen kan det finnas ämnen som behöver tas bort efter dagens slut. Därför är det bra att satsa på en ordentlig rengöringsrutin, speciellt kvällstid.

Annons

Tips! När du tror att du rengjort ditt ansikte, torka det på en vit handduk. Då lär du se om det fortfarande finns kvar smuts och makeup-rester på huden.

4. Du pillar med håret

I möten, medan du kollar på tv eller när du sitter i bilkö. Ja, du kanske ”fluffar” till håret, tvinnar hårslingor eller drar igenom det flera gånger per dag? Försök låta bli, för den här vanan kan göra så att du kan få ett irriterat hårbotten och att håret blir snabbare smutsigt. I värsta fall kan det dessutom brista.

5. Du biter på naglarna

Under vissa perioder biter du kanske på naglarna. Stress, trötthet eller nervositet brukar göra så man automatiskt vill bita bort torra nagelband eller långa naglar. Dock finns det många anledningar att försöka låta bli. Att bita på naglarna kan nämligen leda till inflammation, skadade naglar och fingertoppar, men även muninfektioner. Under naglarna finns många bakterier som kan orsaka munproblem.

Annons

6. Du använder värmeverktyg för ofta

Hårtork till att blåsa håret torrt, plattång för att forma luggen och en fönborste för att skapa volym och de där fina böjliga lockarna. Hår är känsligt och kan skadas om du använder värmeverktyg för ofta. Försök se till att låta håret vila från värmen ibland, det gör att håret mår bättre på sikt.

Kvinna blåser sitt hår torrt
Tips! Kom ihåg värmeskydd. Spreja i det i hela håret och kamma igenom innan du sätter igång med hårtorken.

7. Du skippar solskydd

Eftersom vi har så få månader av sol i vårt långa land är det lätt att missa solskyddet. Att smörja in sig med spf även under vinterhalvåret är lika viktigt som du gör det under sommaren. Ha som vana att alltid applicera solkräm i ansiktet, oavsett årstid. Då förhindrar du solskador och att huden åldras i förtid.

8. Du glömmer bort huden

Huden är kroppens största organ och har som uppgift att skydda kroppen. Starka tvålar, produkter med alkohol och för tuff peeling kan skada huden och dennes mikrobiom, som är naturliga bakterier som finns på huden. Det kan resultera i att huden hamnar i obalans och blir irriterad – och i värsta fall kan det leda till acne och överkänslighet. Men genom att vara snäll och ge huden lite extra kärlek har du chans att få en fin, återfuktad och jämn hud från topp till tå.

Annons

9. Du sover med ditt långa hår utsläppt

Har du långt hår som lätt blir trassligt? Vaknar du alltid med en ”sovfrisyr” som knappt går att kamma igenom? Det är fantastiskt att ett ha långt hår, men för att det ska må så bra som möjligt behöver du även behandla det rätt. Ett tips är att sova med fläta, det är det mest skonsamma du kan göra – och som bonus får du fina lockar följande dag.

10. Du böjer ögonfransarna rakt uppåt

Det finns självklart många bra saker med att använda en fransböjare – och genom att att använda den på rätt sätt öppnar du upp din blick, får längre och mer definierade fransar. Är du en av dem som klämmer åt fransarna och liksom håller tången så en liten stund? Försök istället att pumpa tången, från roten ut till franstoppen. Då får du ett fint böj på fransarna och inte en ”L-form”.

Tips! Tänk samma sak när du applicerar mascaran. Med sick sack-rörelser, från rot till topp.

11. Du duschar i för varmt vatten

Finns det något härligare än att ta en lång, varm dusch? Det kan ge härlig avslappning och göra så att stressnivåerna i kroppen sjunker. Men som med så mycket annat är just det här härliga kanske inte så bra för huden och håret. Det kan störa den naturlig fuktbalansen och göra att huden blir irriterad och börjar klia.

Foto: TT

Annons