HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Hudterapeuterna: 3 otippade råd – som nästan alla gör fel

31 okt, 2022 
En kvinna som tvättar av smink

Att ta hand om sin hud behöver inte vara krångligt. Här är tre tips från hudterapeuterna AnnaKarin Wahlberg och Elin Fagerberg för en frisk hud och som också är bra för din plånbok.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hudterapeuterna AnnaKarin Wahlberg och Elin Fagerberg har lång erfarenhet av hudvård. Här är deras tre viktigaste råd som värnar om din hud, plånbok och miljön!

Se också: Vitaminer för hud och hår - här är de viktigaste

Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!Brand logo
Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

1. För mycket peeling

– Jag skulle säga att det här är det vanligaste felet många gör. För mycket peeling för ofta gör huden skör vilket kan leda till eksem. Peeling är jättebra men inte för ofta, en till två gånger i veckan räcker.

Tänk också på att välja en peeling för just din hudtyp. Är huden åt det känsligare hållet, välj en enzympeeling, de är mildare. Mekanisk peeling med korn kan passa den med grövre hud, men kornen ska vara fina. Undvik för grova korn.

Hudterapeuterna AnnaKarin Wahlberg och Elin Fagerberg
Hudterapeuterna AnnaKarin Wahlberg och Elin Fagerberg

2. Välj rätt hudvård för din hudtyp

Ta reda på vilken hudtyp och hudtillstånd du har just nu. Det är bra för huden, plånboken och miljön eftersom du slipper köpa fel produkt. Risken är att du får slänga en crème som ändå inte har den effekt du har förväntat dig. Be om råd, vilka produkter behöver du egentligen?

Annons

Du kanske använder så många produkter att huden inte klarar av att tillgodogöra sig ingredienserna och därför kastar pengarna i sjön. När man väl har hittat sin hudvårdsrutin är det viktigt att ha tålamod. Det tar en månad för cellerna i huden att förnyas. Använder du retinol tar det ännu längre tid innan man ser någon effekt.

3. Håll koll på produktens hållbarhet

Hudvårdsprodukter har en begränsad hållbarhet, vissa längre, andra kortare. Ju mera fett den innehåller desto lättare härsknar den. Använder man en gammal produkt kan huden reagera med en allergisk reaktion. Var extra noga med ekologiska produkter utan konserveringsmedel, de har kortast livslängd och härsknar fort.

Se också upp med burkar som man stoppar fingrarna i. Där kan det bildas bakterier. Dessutom kommer den i kontakt med syre vilket också påverkar hållbarheten. Produkter i pumpflaska håller längre. Om du har råkat köpt en ansiktsprodukt som inte funkar, ge bort den eller använd den på händerna eller i dekolletaget.

Foto: TT, Sara Arnald

Annons