Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Så ser den ”perfekta” mannen och kvinnan ut – enligt AI

08 jun, 2023 
Splitbild: En AI-illustration av den perfekta mannen och en hand med en smart phone
Hur ser egentligen den ”perfekta” mannen eller kvinnan ut? Enligt AI är de vältränade till max och har Snapchat-filter i ansiktet, rapporterar sajten Iflscience.com. Se bilderna själv här nedan!
Annons

Artificiell intelligens, eller AI som det förkortas, har blivit en riktig snackis den senaste tiden. Nu finns det möjlighet att använda sig av chattrobotar för att ta fram allt från recept på pannkakor till att sätta ihop illustrationer.

Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett utBrand logo
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett ut

På uppdrag av The bulimia project (en sajt som sprider information om ätstörningar) har en AI-robot tagit fram illustrationer på vad den uppfattar är den ”perfekta” mannen och kvinnan – bland annat baserat på bilder från sociala medier 2023, skriver sajten iflscience.com.

Annons

Så ser en perfekt man och kvinna ut enligt AI

Och AI:s bild av den perfekta människan är långt ifrån realistiskt – den speglar snarare det retuscherade internetflöde som många människor möts av dagligen.

På AI-bilderna som visar den "perfekta" mannen är samtliga vältränade med framträdande muskler på hela kroppen, de har tjockt hårsvall och skarpa ansiktskonturer. AI:s uppfattning av männen visade sig vara snäppet mer orealistisk än vad resultatet för kvinnor visade, skriver sajten.

Tre muskulösa män med brunt hår
Den perfekta mannen enligt AI.
Foto: Bulimia.com.

Perfekta mannen och kvinnan enligt AI

  • 40 procent samtliga bilder visade en orealistisk bild.

  • 37 procent av kvinnorna, respektive 43 procent av männen, visade en orealistisk bild.

  • Kvinnorna tenderade att ha blont hår, bruna ögon och olivfärgad hy.

  • Männen i sin tur hade brunt hår, bruna ögon och olivfärgad hy.

  • 47 procent av bilderna hade ansiktsbehåring.

Källa: bulimia.com

Annons
Tre av AI:s illustrationer av den perfekta kvinnan
Några exempel på hur den perfekta kvinnan ser ut enligt AI.
Foto: Bulimia.com.

Även om AI:s bild av den perfekta kvinnan var något rimligare är den fortfarande långt från verkligheten. På bilderna syns flera av kvinnorna posera ”utmanande” och med Snapchat-liknande skönhetsfilter.

Slutsatsen som Bulimia.com kommit fram till är att bilderna som AI tagit fram är baserade på bilder med stort engagemang sociala medier – alltså mycket retuscherade bilder med filter – verklighetsfrånvända skönhetsideal vi måste jobba oss bort från, menar Bulimia.com.

Annons