Jamie Lee Curtis om utseendehetsen: ”Folkmord på naturlig skönhet”

Jamie Lee Curtis under en premiär

Oavsett var vi ser eller hör henne kan vi alltid räkna med att Jamie Lee Curtis, 63, är ärlig och verklighetsförankrad. Olika skönhetsingrepp får sig ofta en känga av skådespelerskan just för att hon varit i träsket själv och anser att de förvränger verkligheten.

De senaste åren har skådespelerskan hyllats för att hon till exempel låtit håret ha den vackra grå färgen och för att hon aktivt varnat unga för att fastna i skönhetsingreppsträsket. Hon har flera gånger sagt rakt ut att hon ångrar sina egna ingrepp.

Se också: 10 saker du borde veta om grått hår

1:08

Efter reklamen: 10 saker du bör veta om grått hår

(1:08)

Slå på ljud

Skönhetsingrepp gjorde henne beroende av läkemedel

Efter att Jamie Lee Curtis fått höra kommentarer om hennes påsar under ögonen valde hon att operera bort påsarna. Det medförde ingen större känsla av lycka utan resulterade istället i ett beroende av narkotikaklassad smärtstillande medicin.

Hon har nu varit ren i över 20 år och varnar andra för ingreppen.

– Den nuvarande trenden med fillers och ingrepp, och den här besattheten med filter, och sakerna vi gör för att förändra vårt utseende raderar skönheten i hela generationer. När man väl har börjat förstöra sitt ansikte så kan man inte få det tillbaka, har hon sagt till Fast Company.

"Skett ett folkmord på naturlig skönhet"

I takt med att Jamie Lee Curtis blir äldre har hon också börjat ge sig på begreppet anti-aging. Hon säger istället att hon är ”pro-aging”, alltså för åldrande och inte emot. Det har hon uttryckt till bland andra Radically Reframing Aging.

– Jag vill åldras med intelligens, behag, värdighet, schvung och energi. Jag är en förespråkare av naturlig skönhet för att jag anser att det har skett ett folkmord på naturlig skönhet, sa hon under konferensen.

Vill inte gömma sig för sin ålder

Jamie Lee Curtis har om någon fått erfara utseendehetsen och de krav som ställs på oss idag gällande skönhet och att man gärna ska se så ”perfekt” ut som möjligt. Men hon vill uppmuntra andra till att våga försöka göra som hon själv, att befria sig från hetsen och anamma den naturliga skönheten.

– Jag vill inte gömma mig från min ålder som om det vore något dåligt, säger hon på konferensen.

Hyllades för befriande bild på sin mage

Jamie Lee Curtis ställer sig också kritisk till de skönhetsideal vi anammar idag. Under inspelningen av filmen Everything Everywhere All At Once valde hon att inte dölja något alls.

Till exempel slappnade hon verkligen av i kroppen och släppte därmed magen fri. Det förevigade hon förutom i filmen genom en bild på hennes mage som hyllats enormt.

Jamie Lee Curtis hyllas för ärliga magbilden: ”Sugit in magen sedan jag var 11”

Artikelinspiration: Prevention

Foto: TT