Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Louise Linderoth designar kläder för sittande kroppar: ”En ära”

19 apr, 2023 
Splitbild: Louise Linderoth och Louise Linderoth i rullstol för Lindex kampanj
När Louise Linderoth var tio år drabbades hon av en ryggmärgsskada. Men det var först vid 22-års ålder som hon accepterade rullstolen. I dag är hon designer och har hyllats stort för sina kollektioner anpassade för rullstolsanvändare.
– Det känns som en ära att få vara en förebild som jag själv hade behövt ha, säger Louise, som just nu syns i Lindex nya kampanj Reinvent the model.
Annons

29-åriga Louise Linderoth är en av modellerna i Lindex nya kampanj Reinvent the model. Ett initiativ med syfte att ”utmana stereotypa ideal samt öka mångfalden och inkluderingen i modevärlden”, går att läsa i pressmeddelandet.

9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositivaBrand logo
9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva

För designern Louise, som sitter i rullstol, är det här ett ”otroligt viktigt ämne”, berättar hon för MåBra.

– Det är något som jag själv verkligen brinner för och har arbetat väldigt mycket med från olika aspekter. Både att jag har mycket egen erfarenhet, men också i min karriär.

– Det är lite klyschigt på många sätt, men det känns som en ära att få vara en förebild som jag själv hade behövt ha. När jag skulle acceptera min kropp och min funktionsnedsättning; Att kunna vara den som jag hade behövt se i sådana sammanhang. Det känns verkligen viktigt av den anledningen också, att få den möjligheten att få vara med om en sådan här sak.

Annons

Fick en ryggmärgsskada som barn

Louise var ett aktivt barn som levde ett fritt och enkelt liv, berättar hon. Men när hon var tio år gammal fick hon en lunginflammation.

– Jag fick en immunologisk överreaktion, mina vita blodkroppar åt upp sig själv. Jag hade en lunginflammation som spred sig till ryggmärgen, så ryggmärgen svullnade upp och klämde till några nerver.

Läkarna visste till en början inte vad det var, eller hur det skulle utvecklas. I tre-fyra år vaknade Louise upp på morgonen och tänkte: ”I dag kanske jag kan gå”, berättar hon.

– Till slut insåg jag att det är nog lite mer långvarigt än vad jag hade väntat mig.

Lousie Linderoth sitter i sin rullstol i svarta träningskläder för Lindex kollektion
Louise Linderoth tycker det är viktigt att våga diskutera normer och skönhetsideal. Här i Lindex kampanj Reinvent the model.
Foto: Lindex Production Studio.

Louise ryggmärgsskada är inkomplett, vilket innebär att hon har viss funktion och känsel kvar i benen, men ”inte så pass väl att hon kan gå”. Det tog tid, rättare sagt år, för henne att acceptera situationen.

Annons

– Det blev att jag började använda kryckor och hoppa på kryckor, för jag vägrade att använda rullstol – just av den anledningen att jag kände att jag inte kunde identifiera mig med det. De jag hade sett i rullstol, det var mer medicinska sammanhang, jag ville inte vara en ”sjukhusperson”, säger hon.

”Tröttsamt för både kropp och psyke”

Ända sedan Louise var liten har hon drömt om att jobba med mode. När hon fick ryggmärgsskadan slog hon bort tanken om rullstol för att det skulle hindra drömmen: ”Det går ju inte”, tänkte hon.

– Jag använde kryckor i tolv år innan jag kom till den gränsen där jag insåg: ”Vad håller jag på med egentligen?”. Det var väldigt tröttsamt för både kropp och psyke, dels att inte acceptera situationen man är i, men också att bära runt på sin egen kropp med överkroppen på kryckor.

Louise Linderoth

Ålder: 29.
Bor: Stockholm.
Yrke: Designer på ett kommersiellt modeföretag, driver egna märket Lou Dehrot med fokus på kläder för sittande kroppar. Aktuell i Lindex vårkampanj Reinvent the model.
Instagram: lou.linderoth och lou.dehrot.

    Annons

    I samband med att Louise började använda rullstol påbörjade hon sitt examensarbete för kandidaten i modedesign.

    – Då fokuserade jag på kollektionen med jeans som var konstruerade för en sittande position på modeller i rullstol på catwalken. I min egen acceptansprocess behövde jag också skapa en plats i modevärlden för någonting sådant.

    – Jag kände att jag kan inte hålla på att anpassa mig, och folk i samma situation som jag, ska inte behöva anpassa sig för hur idealen och modevärlden ser ut, utan det är dags för modevärlden att se på hur verkligheten ser ut.

    Louise Linderoth i en färgglad blus
    Ända sedan Louise Linderoth var liten har hon haft en dröm om att jobba med kläder. I dag är hon designer på ett stort kommersiellt modeföretag.
    Foto: Lindex Production Studio.

    Fick inte visa sin kollektion

    Louise hade varken förväntningar eller förhoppningar. Kollektion hyllades stort, även internationellt, till hennes stora förvåning och glädje.

    Annons

    – Det har varit både positiv och negativ uppmärksamhet, och man har mött hinder på vägen. Men de är minst lika viktigt som den positiva feedbacken, just för att det inte är en spikrak, enkel väg att göra en sådan här förändring och att bryta normer.

    ”Ableism”, det vill säga ett nedsättande synsätt mot personer med funktionsvariationer, har varit och är fortfarande ett stort problem inom mode, säger Louise.

    – Vilken plats man får ta i sådana sammanhang kan skilja sig. Vissa är jätteöppna och andra är mer: ”Det här passar sig inte”.

    Inför Copenhagen Fashion Week 2018 skulle Louise vara med och tävla från Textilhögskolan i designtävlingen Designers' nest. Men det slutade med att hon inte fick visa sin kollektion på modeller i rullstol.

    – De sa: ”Antingen får du visa på gående modeller, eller så får du träda ur tävlingen”. Det är ett exempel på en motgång.

    Hon fortsätter:

    – Jag hade inte ansökt om att vara med, jag blev tillfrågad. Det är det som är så absurt, säger hon.

    Annons

    Hoppas på bredare representation

    Men det har blivit bättre, konstaterar hon.

    Det behövs fler initiativ som den kampanjen Lousie syns i just nu, menar hon. Dels för att inspirera och kunna påverka barn och ungas inställning till kroppen – men också för att väcka tankar och diskussioner hos andra.

    – Jag vill uppmuntra folk att våga uttrycka sig. Det är bättre att säga någonting som är ”fel”, än att inte säga någonting alls.

    När hon blickar mot framtiden både tror och hoppas hon på en bredare representation generellt. Något hon själv saknade som liten.

    – När man kollade i en tidning var det helt sjukt vad vi såg. Det var en så otroligt liten del av verkligheten. Det som kanske hade hjälpt mig då hade varit om jag hade sett någon person i rullstol representeras i ett sammanhang som är kul, i en modetidning eller livsstilstidning, eller på tv i en reklam som inte alls har någonting med medicin att göra. Det behöver inte vara mode, bara i ett allmänt sammanhang.

    – Bara representationen hade varit bredare när jag var yngre tror jag att jag hade haft lättare att acceptera mig själv om normen inte hade varit så smal. Det är fint att vara olika, och den representationen av det vackra i att vara olika, den hade fått en att tänka: Jag kanske inte är likadan som alla andra, men det är också fint.

    Annons