Kvinnor får sin kroppsbild av vad andra tycker

15 apr, 2011 
Nej, det är inte den egna spegelbilden som avgör vad en kvinna tycker om sig själv och sin kropp - utan vad andra tycker.
Forskning visar att många kvinnors självförtroende påverkas av vad andras åsikter.
Annons

Påverkas du av vad andra tycker om ditt utseende och din kropp? Eller bygger din kroppsuppfattning på vad du själv tycker om dig? På de flesta kvinnor stämmer det första alternativet bäst in.

En studie som gjorts på kvinnor och deras kroppsuppfattning visar nämligen att många kvinnor bedömer sin kropp utifrån hur andra ser på den, skriver Science Daily. Om andra uppskattar kroppen, så gör hon själv också det – oavsett kroppsstorlek och vikt.

Recept.se Nyhetsbrev

Många kvinnor känner att vikten påverkar deras självförtroende

Och det är lika i de flesta åldrar. Studien är gjord på kvinnor i åldrarna 18-65 – och resultatet visar att omgivningens åsikter har stor betydelse för dem.

I de högre åldrarna var det dessutom vanligt att kvinnorna trodde att de inte skulle uppskattas av andra om de gick upp i vikt. De yngre var något bättre på att fokusera på kroppens välbefinnande i stället för utseende.

-Vi behöver ett samhälle som slutar att döma människor utifrån deras utseende och vikt, säger Tracy Tylka, som ligger bakom studien.
Foto: Thinkstock

Annons

Läs också:


Komplex för kroppen förstör kvinnors sexliv
”Min kropp och jag är vänner igen”
VeckoRevyns redaktion klär av sig mot size 0

Annons