QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 saker bara kvinnor över 40 år vet (eller i alla fall borde veta)

16 nov, 2021 
Klok medelålders kvinna.
Med åldern kommer visdom brukar man så fint säga och det stämmer faktiskt. Även om det kanske inte alltid känns jättekul att åldras så finns det ju massor som är underbart med det också.
Se bara här på 7 saker som bara kvinnor över 40 år vet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Bara för att det är oundvikligt att inte längre se ut som man gjorde när man var 20 år så betyder det absolut inte att hela livet måste kännas tristare allt eftersom åren går.

Tänk hur mycket mer erfarenhet och vilket rikare liv man får i takt med att man åldras!

7 klokheter som kommer under medelåldern

På många sätt blir man faktiskt en bättre och visare person med åldern. Lyssna bara på de här kloka kvinnorna, som Prevention pratat med. De berättar för oss att våra bästa dagar ligger framför oss, och inte bakom som man kanske lätt tror.

1. Rynkor och fina linjer visar att man levt till fullo

I stället för att bekymra dig över fina linjer eller rynkor i ansiktet så omfamna dem. Det föreslår Cathryn, 57, som kände sig tvungen att ducka rampljuset när hon var yngre för att hon inte såg gammal nog ut för sin kompetens.

Annons

– Nu föredrar jag att se mina buskiga ögonbryn och fina linjer runt ögonen som ditsatta av tiden – tid spenderad med skratt, omtanke, leenden, oro och att jobba sent!

2. Sex behöver inte vara obekvämt eller smärtsamt

Ju äldre man blir desto mer krav ställer man oftast i olika situationer. Det är inte längre läge att göra sådant man tycker är obekvämt och vill man göra det ändå tar man till hjälp.

Deanna, 52, upptäckte att sex började bli väldigt obekvämt i medelåldern. Hon började därför att använda sig av glidmedel och bytte till en gynekolog som förstod henne bättre. Längs med vägen har hon också testat olika hormonbehandlingar för sina besvär.

– Jag vill att alla kvinnor som nått klimakteriet ska veta att de kan ha sitt livs bästa sex just nu. Man måste bara ta reda på vad som fungerar bäst för en själv.

3. När barnen är utflugna finns tid att ro om dig själv

Det kan kännas som att tiden saktar in när barnen blir äldre och så småningom flyttat ut. Men med detta kommer också fördelar.

Annons

Många sparar tid framför allt på morgonen. Nu kanske man hinner med en promenad innan frukost, längre njutningsfulla frukostar eller någon liten aktivitet med partnern innan jobbet.

– Det känns välsignat att slippa stressade morgnar då man ska få ut alla genom dörren, säger Vered, 50.

4. Det känns lättare och helt underbart att säga “nej”

När man är yngre känner man oftast en större press att säga ”ja” till olika förfrågningar och att alltid vara andra till lags. Med åldern och erfarenheten brukar det kännas lättare att inte bara göra saker för andras skull.

– Nu har jag mer klarhet och kan säga ”nej” utan skuldkänslor. Och när jag säger ”ja” kan jag göra det med mer passion och större glädje, säger Tia, 50.

5. Det är onödigt att be om ursäkt hela tiden

Många är vi som faktiskt ber om ursäkt helt i onödan då vi känner skuld trots att vi inte gjort någonting fel. I en del fall ber man till och med om ursäkt innan man ens börjat att prata. Du kanske känner igen fraser i stil med: ”Förlåt, det här kommer låta dumt, men…”?

Annons

När vi blir äldre och klokare blir vi ofta mer självsäkra, vilket sparar väldigt mycket av vår energi som vi i stället kan lägga på annat.

– När du slutar att be om ursäkt utan anledning skapar det så mycket godhet i din värld, säger Shira, 54.

6. Läsglasögon ska bäras med stolthet

Det är lätt att känna nederlag över att man plötsligt behöver läsglasögonen till allt nuförtiden, men så är inte alls fallet. Hur många kloka kvinnor bär inte läsglasögon?

Jenny, 44, förklarar att hon älskar att ha glasögonen uppe på huvudet då det är som att de bara ber om att få bli nedfällda när hon ska in på ett möte.

– Jag kan inte sätta fingret på det, jag måste ha absorberat kraften och intelligensen av så många ”äldre” kvinnor före mig som burit glasögon. Jag känner mig som en del i den klubben nu – arbetande, tänkande, att bli tagen seriöst och att ta mig själv seriöst.

7. Fokus ska läggas på det som verkligen betyder något

Små saker betyder mindre och mindre med åldern. Kanske minns du hur det kändes som att jorden skulle gå under när du som 18-åring bröt en nagel eller fick en fläck på klänningen innan studentfirandet?

– Lyckligtvis är man efter 40-årsåldern mindre besatt av triviala ting och kan fokusera på det som verkligen betyder något, säger Sonia, 57.

Källa: Prevention

Foto: TT

Annons