Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

4 saker du ska äta mer av för att få friskare, fylligare hår

25 okt, 2021 
kvinnor som ätit rätt för att få friskt och fylligt hår
Går det att äta sig till friskare och fylligare hår? Ja, det är åtminstone en viktig del att välja bra, näringsrik mat för att nå dit. Det här kan du testa att äta mer av.
Annons
Därför kan stress få dig att tappa håretBrand logo
Därför kan stress få dig att tappa håret

Vill man ha ett friskt och fylligt hår så gäller det att ge håret rätt förutsättningar. Inte minst när det gäller näring, att äta bra kost.

Här är ämnen, vitaminer och livsmedel som du ska satsa extra på om du vill att håret ska frodas och må bra.

Ät protein för att få keratin till håret

Håret består av proteinet keratin, som är en blandning av aminosyror. För att växa behöver det byggstenar som vi kan få i oss via kost. Det kan handla om fisk, kyckling och kött liksom havre, bönor och linser.

Livsmedel med protein som kan vara extra bra:

Lax ger protein samtidigt som det innehåller fettet omega-3 som kan vara bra för hårbotten och vitamin D som kopplas till friskt hår. Ägg är också en bra proteinkälla som förutom omega-3 även innehåller bland annat biotin, som kan främja hårväxt. Biotin finns även i kött.

Annons

Ät B-vitaminer för frisk hårväxt

Det finns många typer av B-vitaminer. Biotin, som hjälper till med keratinproduktionen, är en av dem. Niacin är en annan som också gynnar frisk hårväxt.

Livsmedel med B-vitaminer som kan vara extra bra:

Kött, ägg och fisk har vi redan tagit upp. Andra livsmedel som är bra är frön, nötter och grönsaker som spenat och broccoli. Med mera.

kvinna med friskt och fylligt hår

Ät D-vitamin för friskare hårsäckar

Det finns många anledningar att äta D-vitamin, en av dem är att man nu tror att det även är bra för att hårsäckarna ska fungera som bäst. Man har också bland annat sett att för lite D-vitminintag kan ge håravfall.

Livsmedel med D-vitaminer som kan vara extra bra:

Här i Sverige finns det ofta D-vitamin tillsatt i till exempel mejeriprodukter, men egentligen är att vara i solen bästa sättet att få i sig vitaminet. Under vinterhalvåret kan vi därför behöva ta tillskott av D-vitamin.

Annars är makrill, lax, sardiner, shiitake-svamp och ägg exempel på mat med vitamin D.

Ät zink för att förhindra håravfall

Brist på zink kan bland annat ge irriterad hårbotten och man tror att det kan göra att man tappar extra mycket hår.

Livsmedel med zink som kan vara extra bra:

Ostron innehåller långt över vårt dagliga zinkbehov men kan vara krångligt att äta varje dag. Men även nötkött, fullkornsprodukter och havregryn är bra, med mera.

Källor: Mindbodygreen, Livsmedelsverket Foto: TT

Annons