Färgerna som bäst döljer gråa hår – experterna tipsar

kvinna funderar över färg hon ska välja för att täcka sina grå hår
Slå på ljud

Är man inte riktigt redo för att ”gå helgrått” eller bara låta de grå håren vara så är det färgning eller toning som gäller för att dölja det.

Även om naturligt grått hår blivit hur trendigt som helst på senare tid och allt fler kvinnor stolt väljer att låta det gråa håret synas. Det finns även de som väljer att färga håret helgrått.

Vilken färg ska man välja för att täcka grå hår?

Men vilken färg ska man egentligen välja? Ska man hålla sig till färgen som man hade naturligt innan de grå håren började dyka upp eller blir resultatet bättre med en annan nyans?

Markus Musum Helgesen är frisör. Han säger att om man känner sig mest bekväm i färgen man hade innan man blev grå så ska man köra på den.

– Det man behöver tänka på är hur grå man är och hur ofta man är villig att gå till frisören. Ju större kontrast det är mellan den gamla vanliga hårfärgen och den nya grå, desto mer behöver man göra med det.

Kvinna färger håret hemma för att täcka det grå

Man kan välja färg som inte täcker det grå helt

Ska man bara tänka på vad som är mest praktiskt och ekonomiskt så är det med andra ord smartast att låta håret bli grått. Men annars rekommenderar Markus att välja någon sorts ljusblond, antingen som slingor eller färg. Det blir mindre kontrast mot det grå.

– Man kan också välja en toning eller gråhårsbehandling. Då täcker inte färgen till 100 procent, men mellan 50–70 procent. Det kan vara en bra lösning om man önskar att vänja sig vid det grå håret, så att inte övergången blir så stor. Eller om man bara vill att lite av det nya gråa håret ska synas.

Börja med ljusare, kallare slingor

Till de som är blonda vill han ge rådet att välja minsta möjliga kontrast, till exempel en kallare blond färg. De mörka, som önskar att fortsätta vara mörka, rekommenderar han antingen gråhårsbehandling, eller att börja med att sätta i ljusare och kallare slingor i håret.

– Lite rolig fakta om rödhåriga är att de inte blir gråa, åtminstone inte salt och peppar-grå. Vad som händer med pigmenten hos dem med rött hår är att det röda går mot en varm blond ton innan pigmenten i håret försvinner helt och man blir en ”silvrig babe”. För rödhåriga skulle jag därför rekommendera att bara låta håret vara, eller eventuellt lägga till några ränder för att bryta upp färgen, säger Markus.

Kvinna färgar sitt grå hår rött

Välj en färg med liten kontrast till det grå

Även frisören Birgit Flønes säger att du helst bör välja en färg som ger minsta möjliga kontrast till det grå – om du ska färga håret. Det kräver åtminstone mindre underhåll och är därför bäst för plånboken.

– Men om du i grund och botten är väldigt mörk eller har en varm färg och plötsligt blir riktigt grå, kan det vara bättre att välja en något ljusare och kallare ton, säger hon.

Arbeta med det grå håret, inte emot det

Dessutom rekommenderar hon slingor framför att färga hela håret, om du vill ha ett så naturligt resultat som möjligt och mindre synlig återväxt när det kommer.

– Det är bättre att arbeta med det grå håret än mot det. Och kom ihåg: Använd fuktgivande produkter! Håret blir torrare och styvare när det blir grått.

Text: Silje Helgesen/KK Foto: TT

LÄS MER:

Därför ska du vara försiktig när du färgar håret efter covid-19

Frisören: Så vårdar du ditt gråa hår – 12 enkla knep som funkar!

6 kvinnor: Så lärde vi oss uppskatta vårt gråa hår