Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Grått hår? Här är 9 sätt att framhäva det på bästa sätt!

04 jun, 2020 UPPDATERAD 06 dec, 2021
kvinna med grått hår och en med vitt hår
Grått hår är en naturlig del av livet som förtjänar att hyllas – inte gömmas under lager på lager av hårfärg. Här visar experten hur du kan göra silvret till en wow-faktor!
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Att bli gråhårig kan vara ett känsligt ämne för många – trots att det är så oerhört naturligt. I början kan man kanske plocka bort enstaka gråa hår (dock inget vi rekommenderar), men efter en tid får den som vill dölja silverstråna ta till hårfärg.

Men grått hår kan också vara väldigt vackert! Det är något som hårfärgningsexperten Jack Martin i Kalifornien upptäckte när han fick i uppgift att färga en medelålders kvinnas hår mer naturligt. Hon hade själv färgat det brunt med billig hårfärg hemma i flera år, men nu hade hon tröttnat och gått till Jack Martin för hjälp.

De kom överens om att färga det i silvertoner, och resultatet blev fantastiskt! Han delade före- och efterbilder på sociala medier, och responsen kom direkt – och gav Jack en hop nya kunder som önskade liknande färgningar.

Här är några av kunderna och deras vackra silvermanar:

Jack Martin delar på sin Instagram-sida med sig av tips för hur man bäst tar hand om sitt silverfärgade hår:

Annons

1. Vänta en veckan efter färgning med att tvätta det igen. Låt håret vara en vecka efter att det fått sin silverdos, så att det får en chans att återhämta sig och fylla på förlorad olja. Tvättar du det direkt riskerar du att håret blir torrt och går sönder.

2. Använda färgsäkra, sulfatfria schampon och balsam. Fokusera schampot mot rötterna och skalpen, och balsamet mot längderna och topparna av ditt hår.

Färgbervarande schampo, Color Stay Shampoo – Björn Axén

Color Stay Shampoo är ett vårdande schampo som bevarar hårfärgen samt skyddar mot UV-strålar (som kan missfärga håret). Det väldoftande schampot gör också håret mjukt och lent.

Color Stay Shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Gör en inpackning 1-2 gånger i veckan med en hårmask. Välj en mask speciellt för färgat hår. Tvätta håret med schampoo, och skölj det, sen applicerar du masken i blött hår.

Annons

Hårinpackning, Luminous Colour Masque – Maria Nila

Den veganska hårinpackningen Luminous Colour Masque från svensktillverkade Maria Nila jobbar med att skydda och bevara hårfärgen, samtidigt som masken ger håret massor med fukt och skapar fin glans och mjuka strån.

Luminous Colour Masque finns att köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Använd kallt eller ljummet vatten för att tvätta och skölja ditt hår. Varmvatten sliter på håret, och ännu mer på färgat hår. Och det får färgen att gå ur snabbare.

5. Tvätta håret max två gånger i veckan. Grå hårfärg går ur snabbare än annan, så ju mer sällan du tvättar det, desto längre håller färgen.

6. Begränsa användandet av värmeverktyg och glöm inte att alltid använda värmeskydd för att hålla håret friskt och färgstarkt. Värmestyling utan värmeskydd skadar inte bara håret, utan kan också få färgen att gå ur snabbare.

Annons

Återfuktande leave in-kräm, Bond Smoother No.6 – Olaplex

Bond Smoother No.6 är en fantastisk leave in-kräm som reder ut trassligt hår, skapar fin glans, verkar färgbevarande och samtidigt skyddar mot viss värme. Leave in-krämen har värmeskydd som passar föning (och hjälper också till att korta föntiden).

Här kan du läsa mer om och köpa Bond Smoother No.6 (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

7. Använd låg värme när du väl använder värmeverktyg. Det gäller både hårtork, locktång och plattång. Använd en värmeinställing på mellan 150 och 180 grader, eller mellan 120 och 135 om håret är extra fint.

Plattång, Straight & Curl Brillance – Babyliss

Straight & Curl Brillance har fem värmeinställningar, mellan 150-230 grader. Plattången har rundade kanter och fungerar därför utmärkt att också locka håret med. På vår systersajt ELLE hittar du ett stort bäst i test med årets bästa plattång.

Straight & Curl Brillance finns att köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

8. Använd alltid värmeskydd när du stylar håret. Applicera skyddet på håret medan det fortfarande är blött. Om du använder det på torrt hår – kom ihåg att låta produkten torka innan du börjar styla håret.

Annons

9. Använd ett schampoo med silver, lila eller grå pigment. Välj lila framförallt om du märker av gula toner i håret, och silver/grått om du tycker att hårfärgen börjar blekna.

Silverschampo, Blonde Life Violet Shampoo – Joico

Blonde Life Violet Shampoo är ett återfuktande silverschampo som tar bort gula toner i håret och ger en fin, askig ton. Schampot gör också längderna klara och med fin glans.

Blonde Life Violet Shampoo finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vill du få mer härlig inspiration kring hur du kan göra dina gråa hår till ett karaktärsdrag? Spana in Jack martins Instagram-konto här!

Och så en sista bild bara för att vi inte kan sluta scrolla bland dess vackra frisyrer!

Foto: @jackmartincolorist/Instagram, TT

Läs mer:

Forskning: Rökning gör håret grått snabbare

12 kvinnor berättar: Därför älskar jag mitt gråa hår!

Ny studie: Det är sant – stress kan verkligen göra dig gråhårig

Annons